"Wine, culture, architecture. Smak architektury" to najnowsza książkadotycząca dynamicznie rozwijającej się dziedziny architektury. Autorkaprezentuje i opisuje w niej ponad 60 winnic, projektu największycharchitektów ze świata. Jak pisze sama autorka mottem dla książki mogłoby stało się zdanie?Wino powstaje w winnicy, ale styl nadaje mu winiarz i architekt ?. KingaBaumann, architektka i krytyczka, oprowadza w niej czytelników poplantacjach Europy, analizując nowe realizacje i próbując odpowiedzieć nanastępujące pytania: Co kształtuje wizerunek wina? Czy jego smak możnaodczytać na elewacjach bodegi? Czy wystrój enoteki wpływa na degustację?Książka składa hołd kulturze wina i jej estetycznej oprawie. Autorkaprzedstawia ponad 60 obiektów oraz dzieli się wrażeniami z podroży.Zainteresują one wielbicieli architektury, koneserów win i smakoszy życia.Aneks w postaci przewodnika zawiera informacje przydatne dla wszystkichtych, którzy zechcieliby wybrać się na wędrówkę w poszukiwaniunietuzinkowych widoków i doznań.