Wielu z nas nie wyobraża sobie zupy, pieczeni czy sałatki bez przypraw. Część z nich używamy w postaci suszonej, inne spożywamy świeże, ale nie możemy się bez nich obejść, gdyż często decydują one o charakterze potraw. Warzywa przyprawowe rnogą być nie tylko dodatkiem smakowym, ale także istotnym elementem właściwej diety. Przyprawy wzbogacają aromat potraw, podnoszą również ich wartość odżywczą oraz wydłużają trwałość. Wiele z tych roślin ma także działanie lecznicze, wynikające z obecności znacznej ilości związków biologicznie czynnych. Niektóre z warzyw przyprawowych zawierają substancje o działaniu konserwującym. Dzięki temu potrawy z dodatkiem tych warzyw dłużej zachowują świeżość i wartość odżywczą. Tradycja przyprawiania potraw sięga w Polsce późnego średniowiecza. Do tego czasu dania kuchni polskiej miały jednolity i monotonny smak. Z czasem, idąc za przykładem ogrodów klasztornych, rozpoczęto uprawę wielu gatunków roślin przyprawowych i leczniczych w przydomowych ogrodach. Już Mikołaj Rej opisywał mały ogród, pełen kwiatów i ziół, zwany wirydarzem. Warto więc wrócić do tradycji, a przyniesie to korzyści zarówno podniebieniu, jak i zdrowiu. Do tego, aby cieszyć się aromatem i smakiem wyhodowanych przez siebie przypraw, nie trzeba nawet mieć działki lub ogrodu. Może je zastąpić ogródek w wersji ?mini", który założymy w doniczkach na parapecie okiennym