Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka

Richard Wrangham
7.7 /10
Ocena 7.7 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów
Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.7 /10
Ocena 7.7 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów

Opis

(Wydanie I 2009)
Już od czasów Karola Darwina ewolucyjny sukces człowieka przypisywano powszechnie właściwej naszemu gatunkowi inteligencji oraz umiejętności adaptacji do różnych środowisk.
Profesor Richard Wrangham, biolog z Harvardu i jeden z najwyżej dziś cenionych antropologów, w swojej najnowszej książce (wydanie amerykańskie, maj 2009) proponuje jednak odmienne, znacznie bardziej biologiczne i lepiej udokumentowane spojrzenie na ewolucyjną historię rodzaju Homo i naszego gatunku, spojrzenie, które powinno znacząco zmienić również nasze podejście do problemów dziś nurtujących ludzkość, jak choćby powszechna epidemia otyłości.
Tytuł oryginalny: Catching Fire. How Cooking Made Us Human
Data wydania: 2009-11-19
ISBN: 978-83-85458-38-8, 9788385458388
Wydawnictwo: CiS
Stron: 256

Autor

Richard Wrangham Richard Wrangham
Urodzony w 1948 roku w Wielkiej Brytanii
RICHARD WRANGHAM zajmuje katedrę Ruth B. Moore Professor of Biological Anthropology na Harvard University. Jest autorem między innymi Walki o ogień oraz (wspólnie z Dale’em Petersonem) Demonicznych samców. Wieloletnie badania nad życiem szympansów r...

Pozostałe książki:

Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka Paradoks dobra. Dlaczego jesteśmy tak dobrzy, skoro jesteśmy tak źli Demoniczne samce. Małpy człekokształtne i źródła ludzkiej przemocy
Wszystkie książki Richard Wrangham

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Carmel-by-the-Sea
2019-12-15
8 /10
Przeczytane Biologia_medycyna_2 Posiadam Nauki_przyrodnicze_ogólne_2

Takie książki bardzo lubię. Inspirująca, ciekawie napisana, bez przesadnego żargonu akademickiego. Lektura na kilka godzin, z wizją uzyskania sporej dawki wiedzy o nas samych.

"Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka" wybitnego antropologa biologicznego Richarda Wranghama, jest wciągającą opowieścią o znaczeniu ognia, który towarzysząc procesowi ewolucji i socjalizacji, z Homo habilisa pomógł uformować człowieka rozumnego. Główną tezą autora, której prawdziwość chciał wykazać, to istnienie ewolucyjnej adaptacji rodzaju Homo jako konsekwencji wprowadzenia do diety mięsa, które poddane dodatkowo obróbce termicznej, przyczyniło się do kolejnych modyfikacji anatomicznych, etologicznych i społecznych.

Niemal każde akapity czyta się świetnie. Język jest jak w dobrej powieści kryminalnej. Kilka zwrotów akcji, liczne ciekawe dygresje, ślepe tropy i czasami zaskakujące wnioski.

W sumie całość wydaje się w miarę oczywistym ciągiem przyczynowo-skutkowych zmian, które wczesnego człowiekowatego zaprowadziły, poprzez kolejne pokolenia, do Homo sapiens. Jednak to nie jest pełen wywód antropologiczny. To jedynie, nie za częsty w poważnych podręcznikach, niedoceniany chyba składnik przemian hominidów na przestrzeni ostatnich 2 milionów lat. Z reguły podręczniki skupiają się bowiem na znanej, dzięki fosylizacji kości, anatomii porównawczej. Omawia się środowisko, ewolucję zachowań, czy konstrukcje coraz bardziej zaawansowanych narzędzi. Wrangham wychodząc...

| link |
@Proteus
2022-03-22
7 /10
Przeczytane =Socjologia I Pokrewne=
@ryszpak
2019-12-01
8 /10
Przeczytane Eseje, publicystyka Antropologia, ewolucja człowieka Kulinaria Posiadam

Cytaty z książki

O nie! Książka Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl