Książka zawiera usystematyzowaną wiedzę z zakresu towaroznawstwa żywności. Omawiane produkty żywnościowe są podzielone na grupy zgod nie z najnowszym systemem Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. aniu z poprzednim V wydaniem uaktualniono podawane informacje zgodn ie ze zmianami w ustawach i rozporządzeniach, które ostatnio weszły w życie; zmieniono szatę graficzną, zastosowano dodatkowy kolor czcionki do wyróżnienia ważniejszych wiadomości.ęcznik umożliwi uczniowi zdobycie umiejętności klasyfikowania towarów żywnościowych, udzielania porad na temat sprzedawanego towaru, informowania o składzie surowcowym produktu, jego właściwościach, wartości odżywcze j i sposobie użytkowania, określania czynników wpływających na jakość towarów, odczytywania i interpretowania oznaczeń na artykułach żywnościowych i ich opakowaniach. Będzie też potrafił rozróżniać wady towarów i określać przyczyny ich powstawania. Zdobędzie umiej ętności potrzebne w pracy handlowca określone w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik handlowiec.iążki tej mogą korzy stać uczniowie i studenci kierunków towaroznawstwa szkół ekonomicznych różnych typów, wydziału żywienia człowieka i wydziałów techno logii żywności. Może być także pomocna dla wszystkich osób zajmujących się obrotem żywności i zainteresowanych tą tematyką konsument ów.