Sycylia jest tajemniczą wyspą o niezrównanej urodzie i ogromnym bogactwie kulturowym. Cóż może być bardziej kuszące od najpiękniejszych europejskich mozaik w Piazza Armerina, greckich ruin w Syrakuzach, Agrigento, Segeście i Selinuncie, kurortów takich jak Taormina, zabytków Palermo, katedr w Monreale i Cefalù, średniowiecznego piękna Erice, majestatycznej Etny i uroków Wysp Liparyjskich? Sycylijska kuchnia jest wspaniała i niezwykle urozmaicona. Łączy wpływy hiszpańskie, greckie, północnoafrykańskie i bliskowschodnie. Najważniejsze skarby tutejszej sztuki i architektury to greckie świątynie, arabskie i normańskie mozaiki i ornamenty oraz majestatyczne dzieła baroku. Jak pisze Luigi Barzani: „Sycylia to miniatura Włoch dla początkujących – skupia wszystkie włoskie zalety i wady, dodatkowo wzmocnione, uwypuklone i ubarwione”.