To wyjątkowa publikacja, skierowana zarówno do turystów, którzy chcą odkrywać smaki poszczególnych regionów naszego kraju jak i polskiej branży turystycznej oraz restauracyjnej. Odwiedzając różne regiony Polski chcielibyśmy spróbować tradycyjnych i charakterystycznych dla danego miejsca potraw lub produktów, ale często nie bardzo nawet wiemy czego szukać i o co pytać w restauracjach. Ta książka podpowiada czego w każdym regionie spróbować trzeba. Czytelnicy znajdą w niej również listę najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych odbywających się w każdym regionie kraju oraz przepisy, umożliwiające samodzielne przygotowanie najbardziej tradycyjnych potraw regionalnych. Najważniejszym elementem książki „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”, jest jednak prezentacja funkcjonujących w naszym kraju szlaków kulinarnych, wchodzących w skład Konsorcjum Szlaków Kulinarnych, funkcjonującego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, wraz z listą restauracji. Dzięki temu, czytelnik dowiaduje się nie tylko czego w poszczególnych regionach spróbować należy, ale także gdzie zjeść smacznie w certyfikowanym miejscu. Markowe produkty turystyczne, produkty regionalne i tradycyjne, wydarzenia kulinarne, przepisy umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw charakterystycznych dla danego regionu, lista certyfikowanych i polecanych restauracji – a wszystko to w duchu niezwykle istotnego dla rozwoju turystyki marketingu doświadczeń - w książce „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”. Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej uważa, że ta książka uzupełnia lukę wydawniczą na rynku i promuje szlaki oraz produkty turystyki kulinarnej w Polsce. Patronem medialnym publikacji jest PR 1 Polskiego Radia.