Smak trucizny

Neil Bradbury
7.8 /10
Ocena 7.8 na 10 możliwych
Na podstawie 12 ocen kanapowiczów
Smak trucizny
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.8 /10
Ocena 7.8 na 10 możliwych
Na podstawie 12 ocen kanapowiczów

Opis

Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, Smak trucizny ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka – na kanwie morderstw, w których ich użyto.

Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa…?

Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach – tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych – pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm.

Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona – Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiu…lub nie.

Przeplata zdumiewające opowieści o prawdziwych zdarzeniach z pasjonującą historią najbardziej osławionych trucizn na świecie. Czytelnicy będą na przemian bawić się, bać i uczyć. -
Lydia Kang, współautorka bestsellera Szarlatani: najgorsze pomysły w dziejach medycyny

Na przestrzeni wieków truciciele działali coraz sprytniej, a naukowcy coraz precyzyjniej potrafili wyjaśnić działanie trucizn. Nie mogłam się oderwać od lektury. Musiałam wiedzieć, jak i dlaczego specjaliści w dziedzinie kryminalistyki rozwiązują zagadki zbrodni, które jeszcze do niedawna mogły uchodzić za doskonałe.
- Penny Le Couteur, współautorka bestsellera Guziki Napoleona: jak 17 cząsteczek zmieniło historię

Neil Bradbury pisze dowcipnie, błyskotliwie i ze znawstwem, a jego debiut pisarski z pewnością zaszokuje i zachwyci czytelników. Książka ogromnie mi się podobała i wam również przypadnie do gustu.
- Lindsey Fitzharris, autorka bestsellera Rzeźnicy i lekarze.

Makabryczny świat medycyny i rewolucja Josepha Listera
Absorbująca, fascynująca książka Bradbury’ego o niektórych spośród najokropniejszych zabójców w dziejach ludzkości – trucicielach. Jego fuzję nauki i zbrodni, popartą gruntownymi badaniami, czyta się jak thriller.
- Kate Winkler Dawson, autorka American Sherlock: Murder, Forensics, and the Birth of American CSI

Tytuł oryginalny: A Taste for Poison. Eleven Deadly Molecules and the Killers Who Used Them
Data wydania: 2022-09-27
ISBN: 978-83-8188-578-2, 9788381885782
Wydawnictwo: Rebis
Seria: X-Varia
Kategoria: Literatura faktu
Stron: 304
dodana przez: Tanashiri

Autor

Neil Bradbury Neil Bradbury Neil Bradbury jest profesorem fizjologii i biofizyki na Rosalind Franklin University of Medicine and Science, gdzie wykłada i prowadzi badania nad chorobami genetycznymi. Laureat wielu nagród za wyjątkowe podejście do nauczania fizjologii. Wyniki sw...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Smak trucizny aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Vemona
2023-05-21
9 /10
Przeczytane 2023 zakupy Popularnonaukowe 2023

Skusiłam się na tę pozycję, bo interesują mnie trucizny, morderstwa i tego typu historie, ale nie spodziewałam się aż tak doskonałej publikacji.
Autor jest profesorem fizjologii i biofizyki, a z podziękowań na końcu książki wynika, że wykłady na temat działania rozmaitych elementów ludzkiego ciała i wpływu wywieranego na nie przez różne substancje prowadzi w stylu tego tekstu - zazdroszczę jego studentom, że mogą zdobywać wiedzę w tak atrakcyjny sposób!!
Treść zawiera opis działania rozmaitych trucizn, opowieści związane z ich odkryciem, użyciem, prowadzeniem badań oraz - co niezwykle uatrakcyjnia odbiór - historie o dokonanych przy ich użyciu morderstwach i dokładne wyjaśnienia, jak dana trucizna działa na organizm.
Nie ukrywam, że mimo przeczytania wielu powieści kryminalnych, w których w użyciu była trucizna, a także historii trucicieli, nie miałam praktycznie żadnego pojęcia, jak ta trucizna działa, na co wpływa, co niszczy i jak reaguje na nią ludzki organizm.
Profesor omawia szczegółowo, jakie funkcje organizmu upośledza podanie konkretnej trucizny, jak się ona rozprzestrzenia, w jaki sposób wpływa na poziomie komórkowym na działanie neuroprzekaźników. Opowieść jest fascynująca, mimo że z biologią nie miałam do czynienia od czasów liceum, to wszystko jest opisane w sposób niezwykle przystępny i zrozumiały.

× 5 | Komentarze (1) | link |
@agulkag
2024-03-31
Przeczytane

Tuż przed świetami zakończyłam czytać tę świetną pozycję.
Czasem zdarza mi się czytać kryminały lub słuchać podkastów o tej tematyce i w nich to napotykam na stosowane przez przestępców specyfiki. Tu autor w jasny i klarowny sposob przedstawić jak działają i czym się wyróżniają choćby takie trucizny jak cyjanek, atropina czy chlor.
Każda substancja jest dokładnie opisana, łącznie z tym jak jets zbudowana i jak działa. Poza tym pokazane są najbardziej szkokujące i znaczące sprawy kryminalne, w których była wykorzystana.
Wszystko podane w taki sposób, żeby zrozumieć mechanizmy działania w organizmie człowieka. I nawet się w wielu przypadkach nie spodziewałam, że mam z nimi kontakt praktycznie codziennie.
A książkę czyta się szybko, bo i bardzo ciekawa i zrozumiale napisana.

× 5 | link |
@z_ksiazka_w_plecaku
2022-09-30
8 /10

Współpraca: Dom Wydawniczy Rebis

Czytacie czasami reportaże? Ja musze przyznać się, że kiedyś nie próbowałam nawet sięgnąć po ten gatunek. Teraz robię to coraz częściej i uważam, że do tej pory wiele straciłam nie czytając ich.

Czym kojarzy Wam się słowo trucizna? Z jadem żmii? Z wyciągiem z jakieś rośliny? A może z szalonym naukowcem opracowującym trujące mikstury? Mnie chyba z roślinami.

„Smak trucizny” to pewnego rodzaj zbiór jedenastu najbardziej śmiertelnych trucizn oraz opis morderstw jakie miała miejsce przy ich użyciu. Nie jest to jednak jak sam autor pisze, leksykon składników, które zabijają. Neil Bradbury opisuje skąd ludzie przed laty wzięli dany składnik by leczyć różne choroby. Jak wiemy z historii tych niby leków, nie wszystkie leczą, a zabijają zwłaszcza jeśli poda się je w większej dawce. Liczy się na pewno sposób ich podana. Jedne zabijają w kilka minut, inne w parę dni. Są też takie, które można serwować stopniowo, porcjami rozłożonymi w czasie. Trucizna do organizmu może dostać się aż czteroma drogami. Można ja wstrzyknąć domięśniowo lub dożylnie, może również dostać się do płuc drogami oddechowymi. Można ją bezpośrednio spożyć lub zatracić się nią poprzez kontakt skórny. Paradoksem jednak jest fakt, że ta sama substancja może zarówno zabijać jak i leczyć.

Książka napisana jest bardzo prostym i zarazem ciekawym językiem. Dzięki licznym przykładom jak dany składnik wpływa n...

| link |
@anka87k
@anka87k
2022-10-04
9 /10

Czy istnieje książka idealna dla fanów "Było sobie życie", doktora Housa oraz zagadek kryminalnych?
Myślę, że tak.
Jest nią "Smak trucizny", Neil Brandbury. Książka ta doskonale łączy tematy nauki, zbrodni, wyjaśnia funkcjonowanie ludzkiego ciała i ciekawie opisuje prawdziwe przypadki morderców posługujących się truciznami.
A wszystko to podane jest w dość prosty i przystępny sposób nawet dla osoby bez wykształcenia chemicznego, biologicznego, czy medycznego.
Wszystkie przytoczone historie są niezwykle ciekawe. Jednak najbardziej wstrząsnęły mną trzy z nich. Jeśli pielęgniarz lub pielęgniarka wykorzystując swoją wiedzę zamiast leczyć szkodzą a nawet zabijają, to jest to wstrząsające.
Cullen posługiwał się digoksyną, która może też leczyć niewydolność serca.
Kimberly podczas dializ wstrzykiwała pacjentom chlorowy odkażacz.
Beverly mordowała dzieci w szpitalu wysokimi dawkami potasu.
Najważniejsze przesłanie z książki jest takie, że to nie substancja jest zła a ludzie używający jej z zamiarem morderstwa. Obecnie nikomu też użycie trucizny nie ujdzie na sucho, bo laboratorium wykryje wszystko.
Te same substancje mogą leczyć, ale mogą też być śmiertelnie niebezpieczne a granica bezpiecznej dawki często jest bardzo cienka.
Polecam książkę na jesienne wieczory, zwłaszcza tym, którzy lubią zagadki oraz lubią wiedzieć jak działa ludzkie ciało.

| link |
@sija002
2022-09-23
7 /10

Zastanawialiście się kiedyś jak działają poszczególne trucizny?

Na to i wiele innych pytań w bardzo fajny i krótki sposób odpowiada właśnie książka ze zdjęcia.

Na początku poznajemy historię powstania danej trucizny i pierwszych jej użyć.
Możemy przyjrzeć się bliżej temu, co po kolei dzieje się z człowiekiem po jej podaniu, jakie są pierwsze objawy, a także to, czy istnieje jakieś antidotum.
Okazuje się też, że wiele z trucizn niejednokrotnie jest albo było stosowane jako lek i odpowiednia ich ilość może uratować życie czego przykładem jest np. insulina, która podana już w zbyt dużej ilości jest niebezpieczna.

Bardzo fajną rzeczą tutaj są historie morderców, którzy użyli właśnie którejś z opisanych trucizn.
Wciągnęły mnie ogromnie i wywołały falę emocji, szczególnie gdy dotarłam do zamieszczonych w środku książki zdjęć.
-

Ta lektura odpowiada chyba na każde z pytań, jakie mogło mi przyjść do głowy słysząc TRUCIZNA, miała swoje gorsze momenty ale cieszę się, że miałam okazję przyjrzeć się temu tematowi trochę bliżej.

Polecam

| link |
@przeczytalna
@przeczytalna
2022-10-13
8 /10
Przeczytane

11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli 🧪.

Książka zabiera nas w świat medycyny i natury, aby przybliżyć nam nie tylko historie morderstw.
"Smak trucizny" tłumaczy nam dlaczego dana substancja jest trująca, jaka jej dawka jest potrzebna i jak odkryto sposób na wykrycie jej w ciele człowieka.

Strychnina ukochana przez Agathe Christie.
Cyjanek.
Arszenik.
Insulina, która ma pomagać.
Potas, który spożywamy każdego dnia.
Rycyna, a olejek rycynowy.
I wiele innych...

Tematyka trucizn zawsze niezwykle mnie ciekawiła, szczególnie pod względem medycznym, który często jest pomijany w książkach. Zawsze pozostawia to we mnie niedosyt.
Tutaj mamy wszystko dokładnie wytłumaczone, autor nie stroni od fachowego języka i ja uwielbiam to w tej książce.
Idealnie czytanie nałożyło się z moim rewatchem serialu "Kości", co było idealnym połączeniem.

"Smak Trucizny" wędruje do najciekawszy przeczytanych książek w 2022r 🔥

| link |
CA
@captaindrown
2024-03-08
7 /10
Przeczytane
EG
@egheem
2023-11-27
7 /10
Przeczytane
@maniek.em
@maniek.em
2023-07-24
7 /10
Przeczytane
BT
@Bozena_T
2023-03-30
8 /10
Przeczytane
@KazikLec
@KazikLec
2023-02-05
7 /10
Przeczytane 2022 Obcojęzyczne
@Kacik_ksiazkowy_Irene
@Kacik_ksiazkowy_Irene
2023-01-08
8 /10
Przeczytane
@ksiazkiagi
2022-09-15
8 /10
Przeczytane 2022 Posiadam Recenzenckie

Cytaty z książki

O nie! Książka Smak trucizny. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl