Jak osiągnąć zdrową wagę i spokój ducha bez wyrzeczeń i poczucia winy.
Rozsądek mówi nam, że aby stracić na wadze, należy mniej jeść i więcej się ruszać. Coś jednak powstrzymuje nas przed tymi zmianami. Przystępujemy więc do programu odchudzania z jak najlepszymi chęciami, jednak nie udaje nam się utrzymać na właściwym kursie. Ani niezliczone diety-cud, ani wydawane na odchudzenie miliardy nie pomagają nam zrzucić wagę i poczuć się lepiej.
Wielu z nas wciąż trwa w błędnym kole wstydu i poczucia winy. Niezliczone godziny trawimy zamartwiając się tym, co zjedliśmy albo zastanawiając się, czy ćwiczymy wystarczająco dużo, słowem, czyniąc sobie wyrzuty z powodu czegoś, co już się stało. Tkwiąc w tym, co było, nie potrafimy żyć w teraźniejszości ? w jedynej chwili, w której faktycznie możemy coś zmienić w swoim życiu.
W książce ?Smak. Świadome odżywianie...? światowej sławy mistrz zen, Thich Nhat Hanh, oraz naukowiec-dietetyk z Harvardu, Lilian Cheung pokazują, jak raz na zawsze położyć kres zmaganiom z wagą. Oferując praktyczne narzędzia, w tym: metodę wytyczania osobistych celów, szczegółowy poradnik odżywiania oraz plan praktykowania uważności w życiu, autorzy pomagają nam uświadomić sobie korzenie naszych nawyków, a następnie prowadzą nas ku przemianie. ?Smak. Świadome odżywianie...? wprowadza nas w praktykę uważności i pokazuje, jak ją zintegrować z codziennym życiem ? posiłkami, aktywnością ruchową i wszystkimi innymi sferami naszego funkcjonowania, aby świadomość i przytomność weszły nam w krew.
Budda nie przewidział wielu spośród problemów naszej współczesności, ale jego nauki mają wartość ponadczasową. Zapraszamy Cię w tę podróż szlakiem uważności, którą odbywały już pokolenia ludzi przed nami. Pomoże Ci ona także w zmaganiach z nadwagą i korzystnie wpłynie na zdrowie ? Twoje własne i osób w Twoim otoczeniu ? a także na to, co dzieje się ze światem, w którym żyjemy.
Fragment wstępu
Rozsądek mówi nam, że aby stracić na wadze, należy mniej jeść i więcej się ruszać. Coś jednak powstrzymuje nas przed tymi zmianami. Przystępujemy więc do programu odchudzania z jak najlepszymi chęciami, jednak nie udaje nam się utrzymać na właściwym kursie. Ani niezliczone diety-cud, ani wydawane na odchudzenie miliardy nie pomagają nam zrzucić wagę i poczuć się lepiej.
Wielu z nas wciąż trwa w błędnym kole wstydu i poczucia winy. Niezliczone godziny trawimy zamartwiając się tym, co zjedliśmy albo zastanawiając się, czy ćwiczymy wystarczająco dużo, słowem, czyniąc sobie wyrzuty z powodu czegoś, co już się stało. Tkwiąc w tym, co było, nie potrafimy żyć w teraźniejszości ? w jedynej chwili, w której faktycznie możemy coś zmienić w swoim życiu.
W książce ?Smak. Świadome odżywianie...? światowej sławy mistrz zen, Thich Nhat Hanh, oraz naukowiec-dietetyk z Harvardu, Lilian Cheung pokazują, jak raz na zawsze położyć kres zmaganiom z wagą. Oferując praktyczne narzędzia, w tym: metodę wytyczania osobistych celów, szczegółowy poradnik odżywiania oraz plan praktykowania uważności w życiu, autorzy pomagają nam uświadomić sobie korzenie naszych nawyków, a następnie prowadzą nas ku przemianie. ?Smak. Świadome odżywianie...? wprowadza nas w praktykę uważności i pokazuje, jak ją zintegrować z codziennym życiem ? posiłkami, aktywnością ruchową i wszystkimi innymi sferami naszego funkcjonowania, aby świadomość i przytomność weszły nam w krew.
Budda nie przewidział wielu spośród problemów naszej współczesności, ale jego nauki mają wartość ponadczasową. Zapraszamy Cię w tę podróż szlakiem uważności, którą odbywały już pokolenia ludzi przed nami. Pomoże Ci ona także w zmaganiach z nadwagą i korzystnie wpłynie na zdrowie ? Twoje własne i osób w Twoim otoczeniu ? a także na to, co dzieje się ze światem, w którym żyjemy.
Fragment wstępu