Cechy sensoryczne są jednym z podstawowych czynników decydujących o wyborze żywności i jej spożyciu. Coraz bardziej wymagający rynek żywności sprawia, że wprowadzenie nowych czy też utrzymanie już obecnych produktów na rynku wymaga ze strony producenta stałego doskonalenia i podnoszenia standardów jakościowych. Zastosowanie analizy sensorycznej pozwala na stałe monitorowanie (kontrolę jakości), zarówno przy opracowywaniu nowych, jak i ulepszaniu już istniejących produktów. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu człowieka jako elementu analitycznego. Publikacja przeznaczona jest dla studentów kierunku Towaroznawstwo obejmującego między innymi analizę sensoryczną, konsumencką ocenę jakości, ocenę jakości towarów i usług. Skrypt składa się z trzech części. W pierwszej omówiono funkcjonowanie aparatu zmysłów, w drugiej zaś - metody stosowane w analizie sensorycznej. Część trzecia dotyczy zagadnień doświadczalnych i stanowi podstawę do przeprowadzenia ćwiczeń z przedmiotu.