Rodowód sałatek sięga zamierzchłych czasów. Upodobanie do świeżych, surowych warzyw i owoców nie jest niczym nowym, a sałatki to wcale nie wymysł współczesnych dietetyków. W książce okrągłej jak salaterka z sałatką zamieszczono przepisy na 58 potraw: od klasycznych lekkich przekąsek poczynając, na "sałatkowych posiłkach" kończąc. Przyrządza się je łatwo i szybko. Lekkie sałatki (z kiwi i pieczarek, sałatka serowa z owocami i ziołami czy sałatka z pancettą i octem balsamicznym) stawiają na nogi wiosną i są wyśmienitym rozwiązaniem na lato, kiedy na samą myśl o wejściu do kuchni oblewamy się potem. Sałatki mogą być też daniem solidnym i pożywnym - idealnym na jesień(grecka z makaronu, ryżowa po francusku lub toskańska sałatka chlebowa). Zawierają również obfitość witamin, których tak bardzo potrzebujemy w zimie.
W przepisach wykorzystano różnorodne składniki - rozmaite, mniej i bardziej znane owoce i warzywa, a także kasze, makarony, różne odmiany ryżu, opieczone na ruszcie i odpowiednio doprawione mięso lub owoce morza.
Jeśli nie przekonałeś się jeszcze do sałatek, najwyższa pora zacząć. Dzięki tej książce znajdziesz własna do nich drogę.
W przepisach wykorzystano różnorodne składniki - rozmaite, mniej i bardziej znane owoce i warzywa, a także kasze, makarony, różne odmiany ryżu, opieczone na ruszcie i odpowiednio doprawione mięso lub owoce morza.
Jeśli nie przekonałeś się jeszcze do sałatek, najwyższa pora zacząć. Dzięki tej książce znajdziesz własna do nich drogę.