W niezwykle barwny, czasem wręcz oszałamiający sposób autorka opisuje przygotowanie ponad sześćdziesięciu smakowitych potraw, z którymi wcale nie tak łatwo sobie poradzi początkujący, posługujący się klasyczną książką kucharską. Pod wpływem jej opowiastek, można się samemu zabrać nie tylko za trudniejsze dania obiadowe, ale i za zrobienie nawet - tortu orzechowego. Wartka, gawędziarska narracja wręcz zachęca do natychmiastowego wejścia do domowej kuchni? Autorka, Lucyna Legut jest nie tylko znakomitą, znaną starszemu pokoleniu aktorką, ale także pisarką, autorką wielu nagradzanych książek (m.in. książka roku!) i audycji radiowych - z czterdziestu audycji nagrodzono dwadzieścia. Zanim zaczęła studia na PWSA w Krakowie, studiowała na tamtejszej ASP, co pozwala jej na niezwykle ciekawe ilustrowanie swych wszystkich książek. W środowisku aktorskim bardzo cenione są tworzone przez nią portrety?