Zalecenia dietetyczne dla chorych na przewlekłą chorobę nerek.
Jeśli zdiagnozowano u ciebie przewlekłą chorobę nerek, to musisz zacząć stosować szereg ograniczeń dietetycznych. Oznacza to zmianę nawyków żywieniowych – ale twoje posiłki nie muszą być ani skomplikowane ani nudne. Dzięki Susan Zogheib nauczysz się przygotowywać smaczne i zdrowe potrawy, z których skorzystasz ty i twoja rodzina.
Z poradnika dowiesz się m.in.:
– jakie są przyczyny choroby nerek
– jaką rolę odgrywa dieta w codziennym życiu
– w jaki sposób ograniczać sód, potas, fosfor oraz białko w menu
– jak zaplanować pożywne i zdrowe posiłki
– co możesz zjeść w domu, a co na mieście.
W książce znajdziesz m.in.:
– ponad 100 przepisów dla osób chorych na nerki
– plany menu i propozycje posiłków
– listy zakupów
– szereg przydatnych informacji żywieniowych
– porady, co jeść poza domem.
Przy wszystkich przepisach podano wartości odżywcze, a wiele z propozycji kulinarnych możesz przygotować w 30 minut lub krócej – dostosowując się do twojego napiętego harmonogramu i pomagając bez stresu utrzymać dietę przyjazną dla nerek.