Materiały do ćwiczeń z Ekonomiki i Organizacji Gospodarstw Rolniczych. Spis treści: 1. SKRÓCONY OPIS GOSPODARSTWA ROLNICZEGO 1.1. Położenie gospodarstwa względem urzędów oraz rynków zaopatrzenia i zbytu 1.2. Warunki przyrodnicze 1.3. Plan sytuacyjny gospodarstwa 1.4. Użytkowanie gruntów i jakość gleb 1.5. Charakterystyka rozłogu ziemi 1.6. Budynki i budowle 1.7. Wyposażenie gospodarstwa w siłę pociągową i maszyny rolnicze 1.8. Zasoby siły roboczej w przeliczeniu na jednostki pełnosprawne 1.9. Struktura zasiewów, plony i nawożenie 1.10. Średni stan inwentarza żywego 1.11. Poziom kosztów bezpośrednich i pośrednich 1.12. Kategorie produkcji i dochodu 1.13. Wnioski wynikające z analizy gospodarstwa 1.14. Postulaty rolnika (dyrekcji) 2. PROJEKT WSTĘPNY REORGANIZOWANEGO GOSPODARSTWA 2.1. Wybór celu gospodarowania i kryterium celu 2.2. Ograniczenia ogólne dotyczące warunków gospodarowania 2.3. Ograniczenia przyrodnicze 2.4. Maksymalne rozmiary produkcji zwierzęcej wynikające z liczby posiadanych i planowanych stanowisk 2.5. Minimalne rozmiary produkcji zwierzęcej wynikające z potrzeb nawożenia obornikiem w roku 2.6. Minimalne rozmiary produkcji zwierzęcej (przeżuwaczy) wynikające z produkcji pasz bezwzględnych 2.7. Ograniczenia wynikające z zasobów siły roboczej 2.8. Ustalenie liczb wyjściowych do obliczania nadwyżek bezpośrednich 2.9. Obliczanie nadwyżek bezpośrednich w zakresie produkcji roślinnej 2.10. Koszty zmienne produkcji pasz objętościowych na 1 ha i 1 tonę 2.11. Modelowe obroty stad zwierząt 2.12. Zapotrzebowanie pasz 2.13. Obliczanie nadwyżek bezpośrednich w zakresie produkcji zwierzęcej 2.14. Zestawienie danych do planowania organizacji produkcji 2.15. Etapy rozwiązania optymalnego przy posłużeniu się metodą planowania programu 2.16. Zestawienie wyników rozwiązania optymalnego przy zastosowaniu metody planowania programu i programowania liniowego 3. PROJEKT WŁAŚCIWY REORGANIZOWANEGO GOSPODARSTWA 3.1. Organizacja powierzchni gospodarstwa i produkcji roślinnej 3.2. Organizacja produkcji zwierzęcej 3.3. Bilans pasz 3.4. Bilans słomy na paszę i ściółkę 3.5. Bilans nawożenia organicznego i mineralnego 3.6. Bilans siły roboczej i pociągowej 3.7. Obliczanie kategorii produkcji 3.8. Obliczanie poziomu kosztów stałych, w tym kosztów amortyzacji, kosztów robocizny najemnej, kosztów majątkowych 3.9. Obliczanie sumy nadwyżek bezpośrednich 3.10. Obliczanie dochodu rolniczego lub zysku 3.11. Plan przejść siewnych 3.12. Zestawienie wskaźników produkcyjno-ekonomicznych przed reorganizacją i po reorganizacji gospodarstwa 3.13. Wnioski końcowe i zalecenia