Ćwiczenia praktyczne skierowane do uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa. Realizują treści z zakresu kwalifikacji T.12 (Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie).
Publikacja umożliwia sprawdzenie umiejętności związanych ze stosowaniem sprzętu i technikami sprzątania jednostek mieszkalnych, a także wiedzy dotyczącej zasad uzupełniania wyposażenia w tych jednostkach, procedur utrzymania czystości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie czy przyjmowania zleceń na usługi dodatkowe. Dzięki niej uczeń utrwali wiadomości na temat zasad i form przyjmowania zleceń na usługi dodatkowe oraz przećwiczy tworzenie jadłospisu zgodnie z obowiązującymi zasadami i dostosowanego do potrzeb gości, a także techniki nakrywania stołu oraz przygotowywania śniadań hotelowych i podawania ich do pokojów.
Po każdym rozdziale zamieszczono karty pracy zawierające zadania praktyczne do samodzielnego wykonania. Publikacja polecana do wykorzystania podczas zajęć w pracowni.