Owoce jagodowe charakteryzują się olbrzymią różnorodnością gatunków, smaków, kolorów i kształtów. Małe, różnobarwne owoce są nie tylko naturalnym produktem spożywczym, ale również swym wyglądem nadają ogrodowi charakter i kolor. Stanowią bardzo ważny element zdrowej diety naturalnej, gdyż zawierają wiele witamin, substancji mineralnych i bioaktywnych przy równoczesnej niewielkiej ilości kalorii i tłuszczu. W książce tej, ilustrowanych pięknymi, kolorowymi zdjęciami, przedstawiono najpopularniejsze owoce jagodowe. Zawiera też tematykę związaną z samodzielną ich uprawą: od opisu poszczególnych gatunków, ich doboru na różne stanowiska, sposobów sadzenia i uprawy, aż do sposobów odpowiedniego zagospodarowania ogrodu, a także kalendarz zalecanych prac ogrodowych. Uprawianie tych owoców we własnym ogrodzie pozwala cieszyć się ich świeżym smakiem od wczesnej wiosny do jesieni. To czysta przyjemność!