Leśne specjały to zbiór przepisów na potrawy z darów lasu. Znajdziecie tu wspaniałe pomysły na wykorzystanie grzybów ? zarówno świeżych, jak i suszonych, a także receptury na przepyszne zupy owocowe, ciasta i desery z malinami, jagodami, jeżynami czy poziomkami oraz na wyśmienite konfitury i nalewki z tych leśnych owoców. W książce zostały umieszczone również propozycje z dodatkiem orzechów laskowych, m.in. chłodnik i krokiety. Z kolei przepisy na dziczyznę (np. na zrazy z sarniny czy comber z zająca w jarzynach) przekonają Was, że potrawy z tego bardzo zdrowego mięsa wcale nie są trudne w przygotowaniu. Ciekawostkę stanowią receptury na przyprawy z jałowcem ? o niebo lepsze niż gotowe mieszanki przyprawowe ze sklepu. Ewa Aszkiewicz jest znaną i cenioną autorką książek kucharskich. Od lat pieczołowicie kultywuje bogate tradycje kulinarne swojej rodziny, sięgające połowy XIX wieku.