Peter Mayle najsłynniejszy Anglik (z urodzenia) wśród Francuzów i najsłynniejszy Francuz (z wyboru) wśród Anglików. Jego książki o Prowansji ("Rok w Prowansji", "Jeszcze raz Prowansja", "Zawsze Prowansja"), cudownie oddające fascynację i przywiązanie do uważanego przez wielu za najpiękniejszy region Francji, zrobiły furorę światową, a w księgarniach ustawione są obok przewodników do Francji. "Lekcje francuskiego" to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego nie jest to przygoda jedynie kulinarna, ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, że we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli?