Książka pt. ''Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska'' autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz to prawdziwe polskie królestwo odkrywania na nowo smaków.
Książka ta składa się z 6 następujacych rozdziałów:
1. Zupy
2. Przystawki
3. Mięsa i ryby
4. Dania mączne z ziemniaków i kasz
5. Dania z warzyw
6. Słodkości, przetwory, nalewki
Słowo wstępne od autorki powinno zachęcić do przeczytania tej książki, gdyż oparta jest na wspomnieniach, jakie spędzała w magicznym miejscu, w którym spędzała swoje dzieciństwo, a stanowiła dla niej prawdziwy raj kuchenny.
Każdy z Czytelników zapoznając, się z tą kulinarną książką wspomni, z miłą chęcią Nie ma jak u mamy, gdy spróbuje tychże smakołyków.
Zwróciłam szczególną uwagę na następujące przepisy autorstwa Pani Ewy Aszkiewicz, które kuszą estetycznym wyglądem oraz prostym ich przyrządzeniem:
jajka faszerowane rzeżuchą, jajka faszerowane pieczarkami, domowy przepis na majonez, borowiki na grzance, sos staropolski ze świeżych grzybów, staropolska zupa '' Nic'', zupa krem szparagowy, zupa krem selerowy, zupa szpinakowa, barszcz czerwony, kiszenie buraków ćwikłowych, zupa ziemniaczana, bigos staropolski, pieczona szynka, sznycelki rybne, ziemniaczane knedelki, naleśniki z zaścianka, farsz do pierogów ruskich, krokiety orzechowe, kalafior zapiekany z zapiekankami, staropolski piernik z bakaliami, pączki domowe, rolada czekoladowe, tort Sachera, babka piaskowa luksusowa, dżem truskawkowy...