"Italianistka z wykształcenia, znawczyni historii i kultury Włoch. Restauratorka, miłośniczka sztuki, Katarzyna Likus, jest współwłaścicielką i współtwórczynią wielu urokliwych miejsc - krakowskich hoteli i restauracji: Copernicus, Pod różą, Ristorante Amarone, włoskich Delikatesów; hotelu i restauracji Monopol w Katowicach, warszawskiej restauracji Biblioteka. Za jej sprawą każde z nich ma odmienny charakter, menu, wystrój oraz atmosferę. Mieszka w Krakowie - niezwykłym mieście, w którym - jak mówi można poczuć czasami zapach słonecznej Italii. Z licznych podróży do Włoch i nie tylko, przywozi inspiracje i pomysły, które pielęgnuje w swoich hotelach i restauracjach. Pomysły na potrawy, będące owocem owych wędrówek i pasji, stanowią śmiałą i nowatorską interpretację klasycznych smaków. Ceni dobre wino, które z iście kolekcjonerskim zacięciem gromadzi we własnych winotekach. Mistrzyni nastroju, z drobiazgów układa świat wokół siebie... O kuchni pisze od lat, wykorzystując swoje restauratorskie doświadczenia, wiedzę oraz wspomnienia z podróży. Jej felietony to krótkie impresje ze świata smaków, zapachów i kolorów, pełne wdzięku zaproszenie do odkrywania kulinarnych tajemnic, zapomnianych receptur i autorskich przepisów. Integralnym składnikiem książki są zdjęcia Jakuba Pajewskiego w stylizacji Barbary Dereń-Marzec, które sprawiają, że mamy do czynienia raczej z niezwykłym albumem niż książką kucharską."