Doktor David Heber - znany lekarz i specjalista w dziedzinie żywienia człowieka - twierdzi, że wszystkie najbardziej powszechne poważne choroby są w dużej mierze spowodowane brakiem równowagi pomiędzy nowoczesną dietą i naszym DNA, które ewoluowało przez wiele tysięcy lat. Kolorowa dieta przedstawia rewolucyjne rozwiązania żywieniowe uwzględniające najnowsze osiągnięcia w dziedzinie odżywiania i genetyki - oraz wyjątkowy system doboru produktów spożywczych, głównie owoców i warzyw, według kolorów zawartych w nich dobroczynnych związków chemicznych. Z tej książki dowiesz się, co jeść, aby obniżyć ryzyko chorób serca, powszechnych form nowotworów, przedwczesnego starzenia, osłabienia funkcji umysłowych, a przy tym schudnąć i utrzymać pożądaną masę ciała. Doktor David Heber jest również autorem bestsellerowej Diety Los Angeles, która ukazała się w 2005 roku nakładem. D. W. REBIS. Doktor David Heber jest światowej sławy ekspertem w dziedzinie odżywiania, profesorem medycyny i zdrowia publicznego na UCLA, a także dyrektorem American Bard of Nutrition. Susan Bowerman jest dietetyczką. Współpracuje z doktorem Heberem w Center for Human Nutrition przy UCLA. Jest autorką planów posiłków oraz przepisów zamieszczonych w tej książce.