Uwielbiam smak kawy, zarówno zaklętej w aromatycznym napoju, ale też wypiekach i deserach. Trudno mi wyobrazić sobie dnia bez jej zapachu i smaku, czy jakiegokolwiek spotkania bez towarzystwa filiżanki kawy. Z reguły robiąc sobie ten boski napój, naciskamy odpowiedni przycisk w ekspresie, by za chwilę delektować się niesamowitym smakiem. Tymczasem autor książki „Kawa. Sekrety baristy” podpowiada, jak z takiej podstawowej bazy zrobić jeszcze bardziej wyjątkową ambrozję smaków.
Mam tę książkę w wersji w twardej oprawie, wydaną w 2021 roku przez Wydawnictwo RM. Jej wydanie zachwyca piękną oprawę i wieloma zdjęciami. Oprawa jest miła w dotyku, wykonana z twardego materiału, a do tego wzmocniona zszywanymi brzegami. Widać, że wydawnictwo zdaje sobie sprawę, że tego rodzaju publikacje są często używane, co naraża je na uszkodzenia. To ogromny plus tego wydania, które jest czwartym z kolei.
Mitch Faulkner uczy ozdabiania kawy wzorkami metodą nalewania i rysowania. Każda z prezentowanych dekoracji została opisana krok po kroku oraz opatrzona instruktażowymi obrazkami. Spośród 25 wzorów z mleka i 16 wzorów z czekolady na pewno każdy znajdzie coś dla siebie na tyle łatwego, by opanować tę sztukę. Mistrz podkreśla, że rysowanie może zająć trochę czasu, dlatego warto zaczynać od czegoś łatwiejszego, gdyż ważne, by kawę podać gorącą.
„Ćwicz, a nagrodą stanie się latte z własnoręcznie wykonanym wzorem”
Poza nauką tworzenia różnych ornamentów, doskon...