Książka jest sprawnie napisanym poradnikiem skierowanym do kobiet w ciąży oraz tych, które dopiero planują macierzyństwo. Każda czytelniczka znajdzie tu: wskazówki, jak - za pomocą diety - radzić sobie z ciążowymi dolegliwościami; w jaki sposób komponować posiłki, by były sycące i bogate w niezbędne składniki odżywcze; kiedy sięgnąć po suplementy witaminowo-mineralne; co zjeść, gdy zbliża się poród oraz jak się odżywiać w czasie laktacji; przykładowe całodzienne jadłospisy na każdy trymestr ciąży; tabele kaloryczne – doskonałą miniściągawkę potrzebną do przygotowywania posiłków. Wśród licznych porad napisanych przez specjalistkę, w książce znajdują się także informacje skierowane do wegetarianek. Rady te pomogą kobietom stosującym dietę bezmięsną (a jest ich coraz więcej) zadbać o prawidłową wartość odżywczą posiłków w czasie ciąży. Autorka nie zapomina też o przyszłych ojcach. W książce zawarła kilka informacji mogących okazać się przydatne w komponowaniu diety panów, którzy wraz z partnerką planują powiększenie rodziny. Autorka książki ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywieniu i konsumpcji SGGW, na którym następnie wykładała przez kilkanaście lat. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Polskiego Towarzystwa Dietetyków. Od lat współpracuje z prasą. Artykuły na temat zasad zdrowego odżywiania publikuje m.in. w „Claudii”, „Vicie”, „Mamo to ja!”, „Rodzicach”, „Twoim Dziecku” oraz „Mam dziecko”. Stale prowadzi warsztaty edukacyjne dla dzieci, młodzieży oraz ich rodziców poświęcone zdrowemu żywieniu.