Czy jaja nas żywią czy trują? Czy jedząc ekologiczną żywność będziemy żyć dłużej? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywnych drapieżników? Czy żywność genetycznie modyfikowana to dobrodziejstwo czy przekleństwo? Czy istnieje idealna dieta? Autorka rozprawia się z mitami, które dręczą nas od kilku dekad.
- W Polsce często kierujemy się tym, co słyszymy w reklamie, tym co nam powie ktoś znany np. aktor, natomiast nie słuchamy głosów naukowców.
- Poglądy naukowców też się zmieniają, co innego mówili 40 lat temu, co innego mówią teraz.
Krystyna Naszkowska zauważa, że za reklamami stoją duże pieniądze i określone grupy lobbingowe.
- Często jest tak, że uniwersytet, ośrodki badawcze wiedzą coś od dawna, jest to w opracowaniach naukowych, ale kompletnie nie przebija się do powszechnej wiedzy, bo nikt na to nie daje pieniędzy - podkreśla. - Na przykład witaminy łykane w pigułkach szkodzą nam, a wie o tym niewielu.
Autorka w książce pisze o tym, jak mądrze się odżywiać, o tym co nam daje jedzenie i co nam robi z ciałem. Znajduje się tu też rozdział o diecie, niestety fanatycy odchudzania zawiodą się. Krystyna Naszkowska mówi wprost, że nie ma jednej uniwersalnej diety dla każdego. - Każdy musi słuchać swojego organizmu i kierować się mądrością - podkreśla.