"Jadalne kwiaty" Małgorzaty Kalemby-Drożdż to nie tylko kulinarne porady dotyczące kwiatów, których zresztą na próżno byłoby szukać nawet na stronach botanicznych pasjonatów, ale również zdrowotne informacje, porady na temat zbiorów, a czasem i uprawy. Wszystko przeniesione do praktycznych zastosowań w przepisach na wyszukane dania ciekawej i oryginalnej kuchni.
Dodatkową zaletą jest logiczne i bardzo praktyczne przedstawienie informacji - przepisy pojawiają się w kolejności alfabetycznej roślin, z których pochodzą kwiaty, natomiast indeks uwzględnia podział na rodzaje dań, co daje możliwość szybkiego znalezienia danej rośliny, a z drugiej strony możliwość realizacji kulinarnego pomysłu.
Całość podkreślają zdjęcia: piękne, kolorystycznie stonowane i zachęcające do samodzielnych eksperymentów, urzekające kompozycją - wszystkie są dziełem autorki.
Zdecydowanie książka na półkę pod tytułem "Posiadam": do oglądania, przeglądania, przeczytania, przypomnienia, znalezienia szczegółów - czyli do wielokrotnego użytkowania.
Nie tylko dla kuchmistrzów.
Nie tylko dla ziołowych maniaków.
Nie tylko dla amatorów pięknych zdjęć.
Dla wszystkich.