Do książki zostały dodane 10 cytatów przez:
“Kłącze imbiru, czyli rośliny o nazwie Zingiber officinale Roscoe, jest naturalnym środkiem łagodzącym ból, stany zapalne, niestrawność, nudności i wymioty. Po napary z imbiru od wieków chętnie sięgają kobiety w ciąży borykające się z porannymi mdłościami.”
“Jadalną częścią imbiru jest kłącze, czyli podziemna łodyga. Imbir wyglądem przypomina rozgałęziony korzeń. Jest żółty i soczysty w środku, a na zewnątrz pokryty suchą beżową skórką. Jego smak można określić jako słodko-orzeźwiający, lekko cytrusowy, a zarazem bardzo pikantny.”
“Imbir uprawia się w największych ilościach na terenie Chin, Indonezji, Nigerii, Filipin, Tajlandii i Indii.”
“Imbir zawiera również składniki mineralne, witaminy, włókno pokarmowe, polisacharydy (istotne dla kondycji naszej flory jelitowej), lipidy (tłuszcze) i kwasy organiczne, które mogą być ważne dla naszej gospodarki cukrowej, chociaż imbir nie jest ich najobfitszym źródłem.”
“Jednym z najlepszych sposobów ochrony przed stresem oksydacyjnym są przeciwutleniacze (antyoksydanty), które dostarczamy do organizmu wraz z żywnością.”
“W dbaniu o zdrowie ważne jest podejście holistyczne. Nie wystarczy połknąć pigułki lub wypić kilku koktajli witaminowych w tygodniu, trzeba zaopiekować się szeregiem rzeczy i wyrobić sobie nawyki prozdrowotne. Jednak efekty takie jak witalność i dobre samopoczucie są tego warte.”
“Imbir odgrywał ważną rolę w tradycyjnej medycynie Indii, Chin, Japonii, a także w systemie medycyny Unani, będącej połączeniem tradycji leczniczej starożytnej Grecji, Persji i krajów arabskich.”
“Medycyna Unani wykorzystywała natomiast imbir jako środek na pasożyty, kłopoty trawienne, bóle głowy i pleców, reumatyzm i choroby nerwowe. Uważano też, że wspomaga pamięć i libido (również w Indiach imbir był uznanym afrodyzjakiem).”