Ocena 8.5 na 10 możliwych
Na
podstawie 4 ocen kanapowiczów
Popraw tę książkę
|
Dodaj inne wydanie
8.5
/10
Ocena 8.5 na 10 możliwych
Na
podstawie 4 ocen kanapowiczów
Opis
Wciągająca opowieść o historii polskiej kuchni od średniowiecza po wiek XX. Opis obyczajów, anegdoty związane z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu oraz przegląd sprzętów kuchennych.
Data wydania: 2012-11-07
ISBN: 978-83-01-17102-5, 9788301171025
Wydawnictwo: PWN - Naukowe PWN
Stron: 328
Gdzie kupić
Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Moja Biblioteczka
Już przeczytana? Jak ją oceniasz?
Recenzje
Maja i Jan Łozińscy "Historia polskiego smaku"
21.11.2012
Z twórczością Mai i Jana Łozińskich miałam okazję zapoznać się całkiem niedawno, kiedy to sięgnęłam po publikację "W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne". Byłam nią zachwycona, więc z niecierpliwością oczekiwałam na ukazanie się najnowszego dzieła tych autorów, którym jest właśnie recenzowana dziś przeze mnie "Historia polskiego sm...
Recenzja książki Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
@Elviska
Moja opinia o książce
Opinie i dyskusje
@Elviska
2012-11-21
10
/10
PrzeczytanePosiadane
Państwo Łozińscy jak zwykle korzystali z ogromniej ilości źródeł takich jak kroniki, wspomnienia, spisy inwentarza, artykuły, książki kucharskie. To jednak nie wszystko, wielokrotnie posługiwali się też opisami dostępnymi w różnych utworach literackich. Sposób, w jaki autorzy przybliżają czytelnikowi naszą kulinarną historię jest przystępny i nie monotonny. Ich opowieści zilustrowane są miedziorytami, obrazami, zdjęciami naczyń, sprzętów i innych. Cała publikacja jest wydana bardzo starannie, czytelnie, brak w niej błędów i literówek, a jakość papieru użytego do druku jest bardzo dobra. Książkę polecam miłośnikom historii polskiej obyczajowości, choć nie tylko. Myślę, że wiele osób odnajdzie w niej wiele ciekawostek, którymi potem można podzielić się w rozmowie z innymi. Publikacja ta świetnie nadaje się też na mikołajkowy lub świąteczny prezent.
PrzeczytaneA.D. 2016Historia - ogólnie lub przekrojowoPosiadamKulinaria
Pięknie wydana, bogato ilustrowana i co najważniejsze bardzo dobrze i przystępnie napisana książka. Autorzy przewodnik po kuchni naszych przodków rozpoczynają od stołów pierwszych Piastów a kończą na siermieznym Gomułce. Stare, zapomniane juz potrawy, obco juz brzmiące nazwy roślin polnych kiedyś spożywanych oraz pochwala ziemiaństwa, dzięki któremu pod zaborami tak naprawdę ukształtowała się i trwała nasza kuchnia. Minusem - niewielkim, ale minusem - jest brak opisu kuchni czasów wojennych. Ale, ze zabieram się właśnie za "Okupację od kuchni", to sobie nadrobię...
| link |
@Maynard
2012-12-21
10
/10
Przeczytanenon-fiction mix czyli literatura faktu i mituU mnie na półceOKŁADKI / WYDANIA które rzuciły mnie na kolana
Wyśmienita! Jej lektura to smakowanie najwykwintniejszego dania literackiego. Naszpikowana ciekawostkami, nafaszerowana cytatami, wypełniona po brzegi historią, humorem i wiedzą z zakresu kulinariów. Mnie osobiście najbardziej przypadły do gustu trzy pierwsze rozdziały książki a w nich odpowiedzi na pytania: skąd wzięło się słowo "rosół", jak w Polsce szlacheckiej podrabiano markowe wina oraz jak, naprawdę, biesiadowała szlachta. Polecam: pięknie wydana, bogato ilustrowana, ciekawie napisana. Tylko ta cena, ale od czego mamy allegro.
O nie! Książka Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i
dodasz jakiś?