Groch na zielone nasiona jest najwcześniejszym wiosennym warzywem przeznaczonym do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. W Polsce na przestrzeni ostatnich lat powierzchnia jego uprawy znacznie wzrosła i obecnie wynosi 12,9 tys. hektarów. Do powiększenia areału przyczyniła się możliwość pełnego zmechanizowania jego uprawy i zbioru. Wśród warzyw strączkowych groch zajmuje drugie miejsce w uprawie po fasoli szparagowej. Prawie cały plon trafia do przetwórstwa z przeznaczeniem surowca na konserwy i mrożonki. Na świeży rynek do bezpośredniego spożycia na surowo lub po ugotowaniu przeznacza się znikomą ilość zielonego grochu. Największy udział w ogólnej produkcji przetworów mają mrożonki, na które jest zapotrzebowanie rynków zagranicznych. Eksport mrożonego grochu z Polski odznacza się dużą dynamiką wzrostu, jednak w różnych latach występują znaczne wahania np. w roku 1998 wysłano za granicę 8,1 tys. ton, a w roku 2000 tylko 3,2 tys. ton mrożonego grochu.