Jak na encyklopedię przystało, jej pierwsze hasło rozpoczyna się na literkę a...
A dalej jest jeszcze ciekawiej: ponad 600 uporządkowanych alfabetycznie haseł dotyczących historii, produkcji i charakterystyki alkoholi mocnych i win wzmacnianych. Książka jest starannie wydana i bogato ilustrowana. Autorem Encyklopedii jest Wojciech Gogoliński, znawca i piewca dobrych trunków, który jako pierwszy polski autor opracował tak szczegółowe zestawienie terminów opisujących świat alkoholi mocnych.
To doskonałe źródło wiedzy dla barmanów, restauratorów i koneserów. Czytelnicy znajdą tu zarówno elementy typologii alkoholi, jak i przegląd znanych światowych marek, z uwzględnieniem polskiego rynku. Autor do większości opisywanych produktów dodał notki degustacyjne, zachęcające do tworzenie własnych ocen. Wstęp do książki napisał popularny dziennikarz kulinarny i krytyk - Robert Makłowicz.
A dalej jest jeszcze ciekawiej: ponad 600 uporządkowanych alfabetycznie haseł dotyczących historii, produkcji i charakterystyki alkoholi mocnych i win wzmacnianych. Książka jest starannie wydana i bogato ilustrowana. Autorem Encyklopedii jest Wojciech Gogoliński, znawca i piewca dobrych trunków, który jako pierwszy polski autor opracował tak szczegółowe zestawienie terminów opisujących świat alkoholi mocnych.
To doskonałe źródło wiedzy dla barmanów, restauratorów i koneserów. Czytelnicy znajdą tu zarówno elementy typologii alkoholi, jak i przegląd znanych światowych marek, z uwzględnieniem polskiego rynku. Autor do większości opisywanych produktów dodał notki degustacyjne, zachęcające do tworzenie własnych ocen. Wstęp do książki napisał popularny dziennikarz kulinarny i krytyk - Robert Makłowicz.