Tu, na Kociewiu, oprócz pięknych krajobrazów, wspaniałej architektury, uroczych wzniesień, spokojnych rzek, a także gwary, stroju, haftu, przetrwał również smak, zapach i receptury dawnych potraw, zachowało się dziedzictwo kulinarne regionu. W książce tej znajdują Państwo na owe smaczne, regionalne dania i pyszne ,,kuszki” przyrządzone w oparciu o receptury mojej babci, mamy, ciotek, a także moje. Znajdujące się w niniejszej publikacji potrawy z mąki, ziemniaków oraz zupy, przetwory i inne kociewskie specjały w niezmienny sposób przygotowuje się również dziś, a surowce pozyskuje się głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.
Z tym przeświadczeniem zapraszam do lektury, a potem do kuchni, i życzę powodzenia oraz smacznego.
Krystyna Gierszewska
Z tym przeświadczeniem zapraszam do lektury, a potem do kuchni, i życzę powodzenia oraz smacznego.
Krystyna Gierszewska