Opinia na temat książki Czarny bez

@maciejek7 @maciejek7 · 2024-07-06 18:33:53
Przeczytane konkurs poradniki Posiadam Ogród
Chociaż ja już od wielu lat robię rozmaite przetwory z kwiatów i owoców tej rośliny, to chętnie sięgnęłam po tę publikację. Dowiedziałam się nie tylko nowych faktów o czarnym bzie i jego zastosowaniu, ale mam w jednym miejscu wiele praktycznych przepisów, z których na pewno skorzystam, gdy tylko owoce staną się ciemne, bo tylko fioletowe, aż niemal czarne nadają się do przetworów. Pamiętam, że gdy po raz pierwszy zrobiłam sok z tych owoców, to miałam duże obawy przed jego stosowaniem, obawiałam się zatrucia. Lecz nic takiego się nie stało, a sok bardzo smakował (mimo specyficznego zapachu) dzieciom a później modyfikując skład (dodając innych owoców, np. cytrusów), stosowany jest w mojej rodzinie na wszelkie przeziębienia.
Agata Lewandowska w sposób klarowny i przyjemny opisuje zalety czarnego bzu oraz podpowiada jak go wykorzystać w naszej kuchni. Dlatego myślę, że w każdym domu powinna się znaleźć ta książeczka, bo podpowiada jak w prosty i tani sposób samemu zrobić specyfiki nie tylko na zimowy czas. I zamiast do apteki warto sięgnąć do własnej spiżarni.
Ocena:
Data przeczytania: 2024-06-30
× 3 Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Czarny bez
Czarny bez
Agata Lewandowska
10/10

Czarny bez rośnie niemalże na wyciągnięcie ręki – w twoim ogrodzie, w parku, w lesie. Nasze babcie robiły z niego soki i podawały go głównie na przeziębienie. Sok stosowano również w leczeniu grypy, ...

Komentarze
© 2007 - 2024 nakanapie.pl