Cytaty z książki "Czarny bez"

Do książki zostały dodane 16 cytatów przez:

@maciejek7 @maciejek7 (16)
Dodaj nowy cytat
Czarny bez (Sambucus nigra L.) to dziko rosnąca. szeroko rozpowszechniona w naszym kraju (oraz w całej Europie) roślina.
Czarny bez (inaczej europejski bez lub dziki bez) należy do rodziny Adoxaceae. Jest to małe drzewo lub krzew o wysokości od 1 do 8 metrów i wyraźnym, specyficznym kwiatowym zapachu. Jego kora jest brązowawa, z podłużnymi spękaniami i głębokimi rowkami.
Roślinę tę można najczęściej spotkać w lasach, skwerach i zieleńcach, a także na polanach, w ogrodach i na podwórkach. Występuje często i bardzo obficie.
Owoce czarnego bzu nie nadają się do spożycia na surowo ze względu na zawartość glikozydów cyjanogennych. Na szczęście ich toksyczność jest na tyle niska, że ogrzewanie podczas przetwarzania wystarcza, by usunąć zagrożenie dla zdrowia.
Wszelkie przetwory z czarnego bzu są jak najbardziej bezpieczne, jeśli są prawidłowo przyrządzone i poddane obróbce termicznej. Na wszelki wypadek pozyskując do spożycia kwiaty lub owoce bzu, warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne (przydadzą się także dlatego, że w trakcie tej czynności można się mocno pobrudzić).
Ekstrakt z czarnego bzu wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym również jako antyoksydant środek stabilizujący jakość produktu i zapobiegający psuciu się (tym samym wydłużający termin przydatności do spożycia).
Owoce i kwiaty czarnego bzu posiadają bardzo długą tradycję wykorzystywania w ziołolecznictwie.
Za prozdrowotne działanie czarnego bzu odpowiedzialne są zawarte w nim substancje chemiczne.
© 2007 - 2024 nakanapie.pl