Drugi tom z cyklu "Smak Kresów" jest, podobnie jak pierwszy, połączeniem relacji podróżniczej, opisu krajoznawczego i szkicu historycznego.
Zapadł zmrok. Na krystalicznie czystym niebie zapłonęły niezliczone gwiazdy, wkrótce przyćmione przez ogromny księżyc w pełni, który zawisł nad mszarem. Zjedzony posiłek i trzaskające wysokim płomieniem ognisko wprawiły nas w znakomity nastrój, który poprawiliśmy jeszcze kilkoma łykami doskonałej białoruskiej wódki, zakąszając miejscowym specjałem - mocno paprykowaną słoniną. Uświadomiliśmy sobie, że jesteśmy prawdopodobnie pierwszymi Polakami na Błotach Olmańskich od czasów wojny. Byliśmy w samym środku najdzikszego i najbardziej bezludnego obszaru w Europie...
Drugi tom z cyklu "Smak Kresów" jest, podobnie jak pierwszy, połączeniem relacji podróżniczej, opisu krajoznawczego i szkicu historycznego. Jego tematem jest białoruska część Polesia - od Brześcia nad Bugiem po Mozyrz i czarnobylską strefę wysiedlenia. Znajdziemy na tym terenie gigantyczne puszcze, niedostępne bagna, skomplikowane labirynty wodne Prypeci i jej dopływów, zagubione wśród lasów wioski, do których dopiero niedawno zaczęła docierać cywilizacja, relikty archaicznej kultury ludowej. Polesie to także spory szmat historii Rzeczypospolitej i jej najwybitniejszych rodów: Sapiehów, Radziwiłłów, Wiśniowieckich, pozostałości wspaniałych niegdyś siedzib szlacheckich i zamków, pamiątki po naszych bohaterach narodowych, wybitnych artystach i pisarzach.
Kto tu trafił choć raz, z pewnością jeszcze powróci. Czar Polesia działa!
Zapadł zmrok. Na krystalicznie czystym niebie zapłonęły niezliczone gwiazdy, wkrótce przyćmione przez ogromny księżyc w pełni, który zawisł nad mszarem. Zjedzony posiłek i trzaskające wysokim płomieniem ognisko wprawiły nas w znakomity nastrój, który poprawiliśmy jeszcze kilkoma łykami doskonałej białoruskiej wódki, zakąszając miejscowym specjałem - mocno paprykowaną słoniną. Uświadomiliśmy sobie, że jesteśmy prawdopodobnie pierwszymi Polakami na Błotach Olmańskich od czasów wojny. Byliśmy w samym środku najdzikszego i najbardziej bezludnego obszaru w Europie...
Drugi tom z cyklu "Smak Kresów" jest, podobnie jak pierwszy, połączeniem relacji podróżniczej, opisu krajoznawczego i szkicu historycznego. Jego tematem jest białoruska część Polesia - od Brześcia nad Bugiem po Mozyrz i czarnobylską strefę wysiedlenia. Znajdziemy na tym terenie gigantyczne puszcze, niedostępne bagna, skomplikowane labirynty wodne Prypeci i jej dopływów, zagubione wśród lasów wioski, do których dopiero niedawno zaczęła docierać cywilizacja, relikty archaicznej kultury ludowej. Polesie to także spory szmat historii Rzeczypospolitej i jej najwybitniejszych rodów: Sapiehów, Radziwiłłów, Wiśniowieckich, pozostałości wspaniałych niegdyś siedzib szlacheckich i zamków, pamiątki po naszych bohaterach narodowych, wybitnych artystach i pisarzach.
Kto tu trafił choć raz, z pewnością jeszcze powróci. Czar Polesia działa!