Nie tylko „smaczny" album, ale też świetna książka kucharska. […] W tej popularnej publikacji etnograficznej, zawierającej także receptury lachowskich gospodyń, autor przypomina przede wszystkim smaki „starodawnego” wiejskiego jadła z okolic Starego i Nowego Sącza. Jego największym walorem była prostota i stosowanie domowych, prawdziwie naturalnych produktów. Wśród polewek znalazł się przepis na juchę z serwatki, galas z owocowego suszu i archaiczna wigilijna siemionka z ziarna konopi: w potrawach z mąki i kasz – przysłowiowa sądecka brajka z razowej mąki, dziatki ze skwarkami i tajone krupy ze śliwkami. Poza kulinarnymi zabytkami książka zawiera wspomnienia mieszkańców wsi starszego pokolenia o smakach i zapachach dzieciństwa, o szacunku do jedzenia, radości, gdy było co jeść, o wręcz nabożnym stosunku do chleba…Wątek chleba przewija się też w miejscowych przysłowiach i porzekadłach rozmieszczonych na marginesach kolejnych stron. Książka bogato ilustrowana zdjęciami i archiwalnymi reprodukcjami zawiera rzetelne informacje o istotnej części dawnej kultury materialnej regionu. Są tu stare wnętrza z zabytkowych chałup Podegrodzia - stolicy Lachów Sądeckich i Sądeckiego Parku Etnograficznego, tradycyjne sprzęty kuchenne, naczynia i kulinaria. […]