Związki aromatyczne stanowią bardzo ważną i liczną grupę związków organicznych. Mają ogromne znaczenie w przemyśle, wykorzystywane są m.in. przy produkcji barwników, tworzyw sztucznych, środków ochrony roślin i leków. Autorzy przedstawili w nowoczesny a zarazem przystępny sposób wiadomości z chemii związków aromatycznych, kładąc przy tym duży nacisk na zagadnienia praktyczne. W podręczniku omówiono: koncepcję aromatyczności, reakcję substytucji aromatycznej, chemię głównych pochodnych benzenu, zastosowanie metali w chemii związków aromatycznych, utlenianie i redukcję związków aromatycznych, wybrane związki policykliczne. Podręcznik został opracowany bardzo starannie pod względem graficznym i bogato ilustrowany wzorami omawianych związków oraz schematami odpowiednich reakcji. Interesująca publikacja dla studentów chemii, biochemii, farmacji, biologii, ochrony środowiska i kierunków pokrewnych, technologii chemicznej i technologii żywności a także dla wykładowców i pracowników naukowych.