Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice

Anna Jaroszuk, Małgorzata Mostek, Roman Chymkowski
Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Ta interesująca publikacja przedstawia czytelnikowi wybrane socjologiczne interpretacje jedzenia. Czynność spożywania posiłków bywa bardzo często łączona z otaczającą nas kulturą czy religią, a swoje odzwierciedlenie znajduje w licznych dziełach literackich, teatralnych czy filmowych, a nawet filozoficznych.

Książka jest zbiorem szkiców, których autorzy prezentują kontekst religijny oraz filozoficzny jedzenia, dzieje jedzenia oraz jego rolę np. w procesach modernizacyjnych, kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem określonych potraw czy uprawianiem konkretnych praktyk kulinarnych, a nawet podejmują próbę ukazania jedzenia przez pryzmat konstruowania tożsamości zbiorowych. Książka z pewnością zainteresuje socjologów, psychologów, ale również może zainspirować historyków czy kulturoznawców.
Data wydania: 2012-10-01
ISBN: 978-83-235-0845-8, 9788323508458
Wydawnictwo: WUW - Wyd. Uniwersytetu Warszawskiego
Stron: 360
dodana przez: Catta

Autor

Anna Jaroszuk Anna Jaroszuk Absolwentka Instytutu Kultury Polskiej UW. Interesuje się historią kultury polskiej XIX i początku XX wieku, zwłaszcza kulturową historią relacji między ludźmi i zwierzętami oraz historią stosunków międzyklasowych. Publikowała m.in. w „Przeglądzie H...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Antropologia praktyk kulinarnych. Szkice. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl