Opinia na temat książki Air Fryer dla początkujących

@jorja @jorja · 2024-12-01 03:50:32
Przeczytane
Air – zdrowo, szybko, smacznie!

Na samym wstępie muszę zaznaczyć, że całkowicie zgadzam się z Autorem, że polska nazwa dla Air Fryer, czyli frytkownica beztłuszczowa brzmi po prostu okropnie. Nie dość, że mało apetycznie i przekonująco, to jeszcze kojarzy się tylko z jednym daniem, a właściwie dodatkiem. To mylące i krzywdzące, ponieważ w tym małym piecu można wyczarować istne cuda i zapomnieć o piekarniku. Potrawy z Air są zdrowsze, bo z minimalną ilością tłuszczu. Robią się szybciej, przez co zaoszczędza się czas w kuchni, daje też pewne oszczędności, jeśli chodzi o prąd. Udka z tej magicznej maszyny są cudownie kruche i soczyste ze skórką, która rozpływa się w ustach i zrobione w 40 min, a nie przez półtorej godziny. Jestem zachwycona tym wynalazkiem i dlatego skusiłam się na książkę dziennikarza i popularyzatora domowej sztuki kulinarnej Pawła Lorocha, który również pozwolił sprzętowi zamieszkać w swojej kuchni.

Publikacja nie tylko przekazuje sporą wiedzę jak należycie obchodzić się ze sprzętem, by potrawy zachowały wszelkie swoje smakowe i zdrowotne walory, ale również jak można się dobrze bawić podczas przyrządzania posiłków. Są zabawne anegdoty, dowcipne ilustracje, zdjęcia, od których rośnie apetyt. Przepisów kulinarnych jest bez liku podzielonych na działy:

1. Piekarnictwo (np. ciasta na pizzę, chleby, bułeczki)

2. Cukierenka (np. serniki, drożdżówki, kokosanki)

3. Dział mięsny (np. kotleciki, sznycelki, burgery)

4. Chętki i kaprysy (np. szaszłyki, tarty, zapiekanki)

Są więc zarówno przepisy na dania wytrawne, jak i słodkie, mięsne lub warzywne, tradycyjne i z innych regionów świata. Myślę, że każdy znajdzie przepis, który zechce wypróbować.

Ocena:
Data przeczytania: 2024-11-30
× 22 Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Air Fryer dla początkujących
Air Fryer dla początkujących
Paweł Loroch
8/10

Pierwsza w Polsce książka z przepisami do Air Fryera. Sto autorskich pomysłów na wyjątkowe i łatwe do przygotowania dania znanego dziennikarza kulinarnego Pawła Lorocha, opatrzonych pięknymi zdjęcia...

Komentarze
@Siostra_Kopciuszka
@Siostra_Kopciuszka · około 2 miesiące temu
No przecież musi być Air Fryer, bo polski język jest taki bleee 😜
× 2
@jorja
@jorja · około 2 miesiące temu
Air też brzmi okropnie dlatego autor zaproponował nazwę "wiatropiec" ;P
× 1
© 2007 - 2025 nakanapie.pl