Autorka ukończyła japonistykę, Zarządzanie w sektorach mody, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną,a także kurs dotyczący chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Obecnie zajmuje się badaniami poświęconymi prognozowaniu trendów, historii kuchni, neurogastronomi , turystyce kulinarnej, antropologii jedzenia oraz dyplomacji. Przez lata szerzy kulturę żywieniową na spotkaniach, wykładach i warsztatach kulinarnych. Pisze również blog „Kuchnikracja”.
Jest autorką książek "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei" i „Polish Culinary Paths” (publikacja ukazała się w językach: chińskim, angielskim, koreańskim, japońskim i wietnamskim).
Zdobyła kilka Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique (nagroda przyznawana przez Académie internationale de la Gastronomie), chińskiej Diamond Cuisine Award oraz Nagrody Magellana.