Avatar @Anna30

@Anna30

100 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
100 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

669 recenzji, w tym 26 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"Jasna godzina. Dziennik życia i umierania"

22.09.2017

Autorska recenzja przedpremierowa. Główna bohaterką autobiograficznej książki pt. Jasna godzina. Dziennik z życia i umierania jest Nina Riggs, która dzieli się swoimi osobistymi radościami i smutkami związanymi z jej chorobą – rak piersi. Nina ma 37 lat, rodzinę , 2 synów Freddiego i Bena, męża Johna, tatę, brata, przyjaciół na których może liczy... Recenzja książki Jasna godzina. Dziennik życia i umierania

Najcenniejszy dar

20.09.2017

Richard Paul Evans „Najcenniejszy dar” należy do jednej z najlepszych książek, którą przeczytałam w ciągu jednego dnia. Książka składa się z 6 bardzo dobrze napisanych rozdziałów, które rozpoczynają cykl życia i autora, które przeznacza on na przemyślenia nad tym co posiada, a w szczególności praca i rodzina. Mary bohaterka do której szczęście si... Recenzja książki Najcenniejszy dar

"Wiem co jem. Przepisy z programu "

17.09.2017

Książka autorstwa Pani Katarzyny Bosackiej pt Wiem co jem. Przepisy z programu składa się 70 przepisów , które wykonała w swoim kulinarnym programie. Chcąc przyrządzić proste danie warto jest wiedzieć jak ono powstaje, ile posiada w sobie konserwantów oraz poznać na nowo jego smak poprzez zwrócenie uwagi na składniki jakie dodajemy do niego. Ksią... Recenzja książki Wiem co jem. Przepisy z programu

"Kuchnia polska dla początkujących. Mój niezbędnik"

10.09.2017

Praktyczne porady dla młodych osób, które chcą nauczyć się gotować, by następnie poczuć się w kuchni jak we własnym restauracyjnym domowym królestwie polskiej kuchni odnajdziemy w tej oto książce autorstwa Ewy Aszkiewicz,Romany Chojnackiej, Aleksandry Swulińskiej -Katulskaiej, Jolanty Przytuły. Polska kuchnia jest smaczna, ale wymaga momentami uło... Recenzja książki Kuchnia polska dla początkujących. Mój niezbędnik

"Instrukcja obsługi matki"

26.08.2017

Na początku można by było zastanowić się nad tytułem książki autorstwa Pani Małgorzaty Gwiazdy- Elmerych, a raczej samym pojęcia słowa – instrukcja obsługi matki i czego ona dotyczy. Odpowiedź na to zagadnienie wyjaśnienia słowa klucza instrukcja znajdziemy we samym wstępie. Każda z 22 instrukcji obsługi matki jest opracowana przez autorkę bardzo... Recenzja książki Instrukcja obsługi matki

"Na linii świata"

21.08.2017

Twórczość Manueli Gretkowskiej poznałam w trakcie przeprowadzanych z nią wywiadów dotyczących wcześniejszych jej książek. Marzyłam od lat, aby przeczytać jej jedną z ponad 20 wydanych książek, ale nie było okazji przeczytać, więc ucieszyłam się w momencie kiedy Wydawnictwo Znak zaproponowało abym spróbowała się przekonać o czym pisze autorka. Decyz... Recenzja książki Na linii świata

"Hummusy i pasty"

15.08.2017

Książka autorstwa Konrada Budzyka składa się 76 prostych i inspirujących przepisów. Autor wyjaśnia na początku dlaczego napisał książkę i na co zwraca szczególną uwagę podczas przyrządzania hummusów, past, sosów oraz smakowitych dodatków. Podoba mi się pozytywne podejście autora do każdego przepisu i z jaką serdecznością i przygotowaniem podchodz... Recenzja książki Hummusy i pasty

"Ani żadnej rzeczy" Polecam

13.08.2017

Do przeczytania książki pt. "Ani żadnej rzeczy" autorstwa S. M. Borowiecky zachęciło mnie wprowadzenie , z którego dowiedziałam się o wielu interesujących faktach z życia Kościoła. Warto jest w tym miejscu zwrócić uwagę na opisy obrazów, historie legend stanowią prawdziwość. Bohaterowie są dopasowani do każdego rozdziału i to mi się podoba w tej ... Recenzja książki Ani żadnej rzeczy

"Habilitacja. Diagnoza - procedury - etyka - postulaty" Literatura edukacyjna przyjemna dla k...

7.08.2017

Książka autorstwa prof. dr hab. Bogusława Śliwerskiego uświadamia Czytelnikowi, że poznawana wiedza na każdym z jej szczebli umożliwia dostrzegania wielu zmian edukacyjnych w trakcie momentu odkrywania sekretów z życia akademickiego studentów, doktorantów i habilitantów. Profesor dostrzega wiele pozytywnych i negatywnych , a przede wszystkim zwrac... Recenzja książki Habilitacja. Diagnoza - procedury - etyka - postulaty

"We wspólnym rytmie"

31.07.2017

Ryzyko podjęcia ważnych decyzji pojawia się na każdym etapie naszego życia. Najtrudniejszy jest ten wybór, który pojawia się na naszej drodze z zaskoczenia. Wywołuje on emocje, ale za to powoduje w nas przemiany. Próbowałam się dowiedzieć jakie posiada cechy osobowości pozytywne lub negatywne posiada Natasha w trakcie poznawania jej podczas począt... Recenzja książki We wspolnym rytmie

"Melodia zapomnianych miłości"

27.07.2017

Doskonale napisany przez Panią Dorotę Gąsiorowską jest tutaj wstęp - prolog, który sprawia,że chce się poznać historię przedstawionych bohaterów, rodziny o muzycznych korzeniach,od początku, aż po sam jej końcowy finał. Autorka dobrała w idealny sposób bohaterów stawiając przy nich wybory , odkrywając przy tym co to jest najważniejsze - relacje mi... Recenzja książki Melodia zapomnianych miłości

Kobieta epoki wiktoriańskiej

23.07.2017

Pani Agnieszka Gromkowska- Melosik potrafi zaskoczyć tym, że podchodzi dokładnie i subtelnie do tematu zagadnień w swojej książce, wyjaśniając równocześnie historię epoki wiktoriańskiej, tożsamość, ciało i medykalizacja. Inspiracją do napisania dla autorki była podróż zagraniczna podróż do Londynu, Ameryka- Stany Wirginii. Ujęła mnie szczególnie ... Recenzja książki Kobieta epoki wiktoriańskiej

"Dalmacja. Książka kucharska"

12.07.2017

Autor książki pt. „Dalmacja książka kucharska” Pan Robert Makłowicz zaprasza Czytelnika w malowniczo kreatywną podróż w europejskie smaki Dalmacji. To jest druga książka Pana Roberta wydana w Wydawnictwie Wysoki Zamek przy współpracy merytorycznej Pana Jacka Tokarskiego. Książka ta obrazuje nam klimat, historię smaku podróży opowiedzianą słowami ... Recenzja książki Dalmacja. Książka kucharska

C.K.Kuchnia

12.07.2017

To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych. Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami. Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gu... Recenzja książki ck kuchnia

"Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni"

11.07.2017

Autorka książki pt „Pyszności” Pani Anna Starmach znana jurorka programów kulinarnych MasterChef , MasterChef Junior dla dorosłych i dzieci dzieli się swoją kulinarną wiedzą z czytelnikami oraz swoją pasją do gotowania, którą nabyła w dzieciństwie jako siedmiolatka. Tym razem Pani Anna Starmach zachęca Czytelników do przyrządzania potraw na każdą ... Recenzja książki Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni

"Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"

11.07.2017

Pani Anna Starmach autorka książki pt.” Pyszne 25 Nowa porcja przepisów” wie , co jest dobre dla Czytelnika , który chce poznać porcję nowych przepisów i odkryć ją wraz z autorką. Każdy zapoznający się z tą książką odkryje w sobie chęci do przyrządzania proponowanych dań. Bardzo podoba mi się podejście autorki do zachowania tradycji w trakcie go... Recenzja książki Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

"Pyszne 25"

10.07.2017

Pani Anna Starmach w swojej książce pt.” Pyszne 25 do 25 minut do 25 złotych” zaprasza Czytelnika do niezwykłej podróży w świecie kuchni , która przygotowaniu jest tania, łatwa i prosta. Pani Anna Starmach przybliża Czytelnikowi co jest dla niej ważne w trakcie powstawania każdego przepisu. Przykładem na to jest tort Babci Romy. Połączenie doskona... Recenzja książki Pyszne 25

"Kuchnia polska Potrawy z grilla"

28.06.2017

Książka pt „ Kuchnia Polska. Potrawy z grilla i sałatkowe dodatki ‘’ autorstwa Ewy Aszkiewicz, Wandy Jackowskiej zawiera przepisy na potrawy z grilla oraz sałatkowe dodatki, które stanowią kulinarny rarytas na talerzu podczas spotkań biesiadnych przy grillu. Lubię kiedy w książkach występuje wyjaśnienie jak zastosować daną potrawę przed jej właści... Recenzja książki Kuchnia polska. Potrawy z grilla

nauczyciel doskonały

12.06.2017

Wiele razy zastanawiałam się czy istnieje w ogóle doskonały nauczyciel? To pytanie zadawałam sobie jako uczennica, gdyż ocena końcowa – semestralna zawsze zależała od nauczyciela i jego podejścia do przedmiotu nauczania. Wizerunek nauczyciela to przede wszystkim stanowi całokształt sposób do realizacji swoich zamierzeń zawodowych względem swoich u... Recenzja książki Nauczyciel doskonały. Kształtowanie się nauczycielskiego zawodu, warunki, kryteria i mierniki efektywności pracy nauczyciela

"W słoiku. Przetwory przez cały rok"

10.06.2017

Książka pt. „ W słoiku przez cały rok ‘’ autorstwa blogerki kulinarnej ChilliBitte.pl Kasi Marciniewicz jest swego rodzaju poradnikiem z zakresu przetwórstwa domowego. Na początku autorka dokładnie scharakteryzowała domowe metody konserwacji produktów. Dalszą część książki podzieliła na dwa zasadnicze rozdziały: Spiżarnia i Kredens. W ... Recenzja książki W słoiku. Przetwory przez cały rok

"Tandem"

8.06.2017

Twarda oprawa, a na okładce znajdują się połączone białe dłonie na tle zielonych liści.Pokrótce pomyślałam, że to może oznaczać symbol relacji międzyludzkich. Miałam takie pierwsze skojarzenie zanim zaczęłam czytać tą pozycję- sztukę sceniczną. W sztuce występuje 6 osób: Matka – Olga, ojciec – Marcel, syn- Hiruś, Adela- Ciotka, Helena – dziewczyna... Recenzja książki Tandem

"Artefakty"

8.06.2017

Tytuł tomiku poezji „Artefakty” daje dużo do myślenia, gdyż kojarzy mi się jako odbiorcy z indywidualnością, tęsknotą, miłością, postrzeganie wartości pozytywnych. Poetka Pani Magdalena Węgrzynowicz – Plichta jest bardzo dobrym obserwatorem. Przykładem tego jest wiersz Autoportret. Czytając jej wiersze , które są napisane od serca i sercem, nie z... Recenzja książki Artefakty

"Dyskurs kultury popularnej w społeczeństwie współczesnym"

10.05.2017

Książka wydawnictwa Impuls „Dyskursy kultury popularnej w społeczeństwie współczesnym”zawartością przypomina zeszyty naukowe wydawane przez uczelnie i ośrodki naukowe. Zawartością, bo niewątpliwie wyróżnia się od typowych zeszytów ładną, twardą oprawą i doborem papieru, czyniącym tę publikację lekką, pomimo 342 stron. Nie można natomiast mówić o „l... Recenzja książki Dyskurs kultury popularnej w społeczeństwie współczesnym

"Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane"

10.05.2017

To szósta już pozycja wydana przez Muzeum w Wilanowie w ramach serii „Polskie zabytki kulinarne”, pod redakcją niestrudzonego badacza staropolskiej kuchni – Jarosława Dumanowskiego. Tym razem współpracownikami Pana Profesora były Panie: Dorota Dias-Lewandowska i Marta Sikorska. „Staropolskie przepisy kulinarne” to zbiór aż 918 receptur, ale i inny... Recenzja książki Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane

"Matka Teresa z Kalkuty” Droga do świętości"fantastyczna biografia o Matce Teeresie z Kalkuty

10.04.2017

Na samym początku chciałabym się powołać na słowa Matki Teresy z Kalkuty: Kiedy dotykam trędowatych i przemywam ich rany, dotykam ran samego Chrystusa. Jednym słowem Matka Teresa z Kalkuty w ludziach trędowatych odnalazła drogę do świętości, którą podążała od najmłodszych lat, aż do śmierci przyjmując na siebie cierpienie razem z cierpiącymi. W t... Recenzja książki Matka Teresa z Kalkuty” Droga do świętości