Miłe są chwile, kiedy to zasiadamy, wspólnie do posiłków przy kuchennym stole jedząc, kolację czasami w połączeniu z porannym śniadaniem mając w głowie nowe pomysły na dania, które mogą okazać się w teorii dobre, a w praktyce wyjść nie tak, jak tego planowaliśmy i wówczas nie czujemy się z tym lepiej.
Nie możemy za każdym razem wpadać w melancholijny nastrój z powodu nieudanego pomysłu kulinarnego. Nie ma gotowej receptury, że wyjdzie nam idealnie za pierwszym razem. Najprostsze danie można wykonać źle podczas towarzyszącego od czasu do czasu stresu. Musimy powiedzieć mu do widzenia, a witajcie nowe przepisy, z którymi chce się zmierzyć i przekonać się, czy czuje się gotowa do rozpoczęcia dobrej zabawy i zadbaniu o każdy najdrobniejszy w nim ukryty kulinarny detal, a może tym razem uda zdobyć się wiedzę o tym, co jest mi mniej znane z zakresu przyrządzania kolacji i śniadania.
Dlatego właśnie postanowiłam zapoznać się z twórczością kulinarną nieznaną mi do tej pory Volodymyra Testardiego w książce pt.'' Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę''.
Przede wszystkim muszę przyznać, że autor zaskoczył mnie pozytywnie otwartością i tym, że jest bardzo miły dla swojego odbiorcy. Wyjaśnił, na samym początku skąd pochodzi i dlaczego rozpoczął swoją drogę zawodową kulinarną. Wytłumaczył bardzo precyzyjnie tajemnicę, jak je przyrządza, na co zwraca i przywiązuje, szczególną uwagę owszem to nie ukrywam, że jest istotne.
Muszę przyznać, że pomimo pomysłowości i ogromnego serca włożonego w nie autora nie każdy przepis przypadł mi do gustu. Było w nich zaprezentowanego coś takiego, co nie przyrządziłabym ze względu na podane składniki, których nie lubię z całym do niego szacunkiem.
Są owszem takie przepisy, które skradły moje podniebienie ze względu na prezentującą się ładną estetykę ich podania.
Podobały mi się udzielone porady teoretyczne dotyczące, jakie kupować składniki do przyrządzanych śniadań, kolacji, deserów i drinków, jak przechowywać pieczywo, dobór kieliszków na wino, jako składnik i jako dodatek do kolacji, idealne filmy na randkę, piosenki idealne na rozbudzenie się i leniwe rozpoczęcie dnia, co pic podczas śniadania.
Widoczne jest u Volodymyra Testardiego doświadczenie w kuchni i wie, jak ma się zachować, aby nadać jej odpowiedniego smaku, a co najważniejsze zachęca osoby nielubiące do gotowania i zawsze ma interesującą ciekawostkę połączoną z poradą i niespodzianką dla fanów gotowania.
Książka ta została ładnie wydana w twardej oprawie, zamieszczone w niej są piękne wykonane fotografie przyrządzanych śniadań, kolacji, deserów i drinków. Jedynym minusem jest zbyt mała czcionka utrudniająca czytanie.
Warto mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.