103 Ciasta Siostry Anastazji wydane przez Wydawnictwo WAM stanowią początek drogi kulinarnej do przyrządzania ciast, które znajdują się w tej oto książce.
Siostra Anastazja zaprasza Ciebie czytelniku, abyś poznał jak wygląda świat 103 ciast, które prezentują się na zdjęciach smakowicie, są skomplikowane w wykonaniu, gdyż wymagają cierpliwości podczas ich wykonania.
Siostra Anastazja Pustelnik posiada talent do pieczenia ciast oraz dzielenia się przepisami z innymi osobami, ceniącymi sobie smak ciast zaprezentowanych w tej książce.
Słowo wstępne napisane przez ks. Stanisława Gronia SJ zachęca dodatkowo do przeczytania tej książki, w którym wspomina historię kuchni zakonnej oraz nawiązuje do jej tradycji przyrządzania np. legumina, pierniki.
W książce 103 Ciasta Siostry Anastazji znajdziemy alfabetyczny spis treści, a w nim następujące takie ciasta jak:
– Babka na oleju, Biszkoptowo- makowy, Biszkoptowo- orzechowy, Cappuccino, Cytrynowy, Czekoladowy, Dobre ciasto, Fale Dunaju, Izaura, Jabłkowo –budyniowy, Jodełka, Katarzynka, Keks, Kokosowo- orzechowy, Kremówki, Królewiec, Kruche ciasto z orzechami, Makowiec ,Marysieńka, Murzynek, Mazurek, Na zimno, Orzechowy w cieście francuskim, Piernik, Przekładany, Ptasie mleczko, Rogaliki krucho – drożdżowe, Rzeszowiak, Sernik, Sernik z jabłkami, Snikers, Szarlotka, Śmietankowiec , Ślimak, Tort cappuccino, Tort owocowy, Tort serowy, Wiśniowiec, Z bananami, Z bezą, Z delicjami, Z kokosem i bitą śmietaną, Urodzinowy, Wedel przekładany, Wspaniały , Z pierniczkami, Żołądkowiec.
Z ciastami siostry zapoznałam się podczas uroczystości rodzinnej. Zachwycił mnie smak tych ciast . Wielkość ciasta zwróciła moją uwagę oraz to, że masy, które znajdowały pomiędzy ciastem były wykonane perfekcyjnie.
Siostra Anastazja udziela porad z którymi należy się zapoznać podczas pieczenia ciast.
Polecam upiec następujące ciasta znajdujące się w tej książce takie jak : babka na oleju, makowiec, murzynek oraz rogaliki krucho- drożdżowe, rzeszowiak. Sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą.
Babka na oleju jest ciastem co prawda wielkanocnym, ale uważam, że można piec ją na niedzielne spotkania przy kawie udoskonalając ją dodając kakao czy cynamonu.
Rogaliki krucho – drożdżowe smakują bardzo dobrze z marmoladą różaną. Idealny przysmak do kawy.
Rzeszowiak to ciasto, które wykonuje 2 razy w roku. Ciasto można jeść 3 dni i ma swoją tradycję w moim rodzinnym domu.
Książka jest bardzo ładnie zilustrowana zdjęciami oraz pięknie wydana przez Wydawnictwo WAM.
Dekoracje do ciast, które proponuje siostra Anastazja w swojej książce dodaje efektywności i zachęty do kupna książki.
Zapraszam do zapoznania się z tą kulinarną pozycją Wydawnictwa WAM napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik. Książka posiada miękką oprawę oraz 272 strony.