Żywienie w chorobie nowotworowej to nowoczesne kompendium wiedzy dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych. Publikacja została przygotowana przez wielodyscyplinarny zespół Autorów - praktyków, którzy na co dzień zajmują się opieką nad pacjentami leczonymi onkologicznie.
W książce omówiono:
- znaczenie roli dietetyka w zakresie żywienia pacjenta onkologicznego,
- zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej z omówieniem poszczególnych rodzajów diet w leczeniu onkologicznym,
- wpływ leczenia chirurgicznego na żywienie pacjentów,
- ocenę stanu odżywienia, wskazania do leczenia żywieniowego, żywienia dojelitowego i pozajelitowego,
- wpływ leczenia systemowego na żywienie chorych z uwzględnieniem skutków ubocznych, a także zasady odżywiania w przypadku ich wystąpienia,
- wpływ radioterapii na żywienie pacjentów oraz wczesne i późne powikłania tego leczenia,
- znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego i wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi,
- mity i stereotypy żywieniowe,
- aspekt psychologiczny w procesie żywienia.
Żywienie w chorobie nowotworowej adresowane jest do pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego. Będzie również przydatne w kształceniu studentów zainteresowanych tą tematyką.