Książka jest skierowana do tych czytelnikow, ktorzy pragną sami zadbać o swoje zdrowie i najbliższej rodziny, z czym wiąże się nabycie odpowiedniej wiedzy dotyczącej przyczyn powstawania chorob. Autor uświadamia nas, że pożywienie wspołczesnego człowieka zawiera substancje toksyczne, takie jak konserwanty pozwalające przedłużyć okres przydatności do spożycia, dodatki poprawiające wygląd, smak i zapach, środki chemiczne używane w uprawie roślin czy antybiotyki i hormony stosowane w hodowli zwierząt. Rośliny uprawiane w ogrodkach, narażone na oddziaływanie kwaśnych deszczow, także nie są wolne od zanieczyszczeń substancjami toksycznymi. Wszystkie te toksyczne substancje mają jedną wspolną cechę: powodują zaburzenia jelitowe, czyli że upośledzają wchłanianie podstawowych substancji odżywczych w przewodzie pokarmowym - białek, węglowodanow, tłuszczow oraz związkow mineralnych i witamin. W wyniku tego z jednej strony występuje deficyt tych składnikow w organizmie (nawet przy dostatecznej podaży ich w diecie), a z drugiej strony, na skutek owych zaburzeń we wchłanianiu, do organizmu przedostają się substancje toksyczne, takie jak nie do końca strawione resztki pokarmowe, wydalony do światła jelit utleniony cholesterol, drobnoustroje chorobotworcze infekujące przewod pokarmowy, głownie drożdżopodobny grzyb Candida albicans. I właśnie tu - we wchłanianiu należy upatrywać przyczyny wszystkich chorob. A skoro tak - systematyczne oczyszczanie przewodu pokarmowego i związane z nim usprawnienie wchłaniania wystarczy, żeby wyleczyć wszystkie choroby (bez względu na to, jak się nazywają), a kiedy już tego dokonamy, to systematyczne oczyszczanie przewodu pokarmowego kontynuujemy. Po co? Żeby zdrowie i związaną z nim aktywność fizyczną i umysłową zachować do poźnej starości. Jeśli szukasz właśnie tego - dobrze trafiłeś.