Książka Marioli Białołęckiej "Zaskakująca kasza & ryż" wywołała w Polsce prawdziwą rewolucję w naszym podejściu do kasz. To dzięki tej książce pojawiło się w naszych domach wiele nowatorskich potraw z kasz, takich, jak: "Sernik z kaszy jaglanej" (na zimno i pieczony), "Creme brulée z kaszy jęczmiennej", "Ciasto brownie z kaszy gryczanej", "Jaglany chlebek lawasz", "Krakersy z kaszy gryczanej", "Gryczana "nutella", "Trufle z kaszy gryczanej", "Krem jaglany", "Suflet jaglany", a także różne tarty z kasz, muffinki, ciastka, babeczki oraz wiele innych zaskakujących i nieznanych wcześniej potraw. O książce pisał m.in. Twój Styl, a księgarnia "Books for Cooks" uznała ją za jedną z najciekawszych książek kulinarnych 2012 roku. Książka zainspirowała wiele osób, także blogerów i autorów innych książek kulinarnych. W książce oprócz interesujących przepisów mnóstwo zaskakujących informacji o kaszach i ryżu! Czy wiesz, co łączy kaszę gryczaną ze szczawiem i truskawką? Czy wiesz, co sprawia, że kremy z kaszy jęczmiennej mają taką lśniącą powierzchnię? Czy wiesz, ile na świecie istnieje odmian ryżu - 10, 100, 1000? "Kasze zawierają wszystko, co jest nam potrzebne do dobrego samopoczucia: magnez, potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz aminokwasy. Wszystkie minerały występują tu w postaci naturalnej, nie musimy jeść rafinowanej, przetworzonej żywności i cały czas się suplementować, wystarczy "Pudding z kaszy gryczanej" na śniadanie lub "Sernik z kaszy jaglanej na deser". Nie ma skuteczniejszej drogi do osiągnięcia równowagi niż wprowadzenie kasz do codziennego jadłospisu. Dlaczego warto kupić tę książkę i stosować zawarte w niej przepisy? Kasze są wyjątkowym produktem, dostarczają nam mnóstwo energii, (... ), a regularne ich spożywanie stabilizuje nasze ciało i psychikę. Jedząc kasze, jemy mniej, ponieważ nasz organizm szybciej dostaje wartościowe składniki, poza tym kasze trawimy wolniej - jedzenie dłużej pozostaje w żołądku, co sprawia, że nie jesteśmy głodni przez dłuższy czas. Jednak nie zawsze mamy pomysł, jak kasze przyrządzić, żeby uzyskać ciekawą, nowoczesną i lekkostrawną potrawę. Ta książka podsuwa mnóstwo rozwiązań, jak sprawić, żeby zdrowe jedzenie nie było nudne." Fragment "Zaskakującej kaszy & ryżu" Książka zawiera ponad 80 przepisów, prawie każda potrawa jest opatrzona pięknym zdjęciem.