Drogi pszczelarzu! Trzymasz w ręku ksiażkę, która krok po kroku wyjażni Ci sposób w jaki należy postępować, by ze swoich uli uzyskać dużo miodu wysokiej jakości. Autor dokładnie opisuje wytwarzanie "płynnego złota" przez pszczoły, sposoby za pomocą których można odebrać go z ula, techniki wydobywania miodu z plastrów i jego prawidłowego przechowywania. Ponadto w środku znajdziesz dokładne informacje o aktualnych wymaganiach prawnych dotyczacych pracowni pasiecznej, opisywania, konfekcji i sprzedaży miodu. Autor tłumaczy czym jest miód kremowany (i jak go wytworzyć), dlaczego czasem w słojach pojawiają sę wykwity i czy warto trudzić się produkcją miodu sekcyjnego. W książce zawarto dodatkowe informacje, np. o wymaganiach stawianych produkcji miodu ekologicznego. "Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu" naprawdę dotyczy wszystkiego o miodzie i jego pozyskiwaniu!