Inspiracją do przygotowania kolejnej monografii na temat: „Turystyka, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia w teorii i praktyce\" wydanej w serii Zeszytów Naukowych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu była potrzeba różnych środowisk regionalnych, które doceniają usługi pośrednictwa i organizacji w zakresie rozwoju bazy turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej. Każde opracowanie na ten temat jest związane z aktywnością turystyczną i rekreacyjną oraz nowoczesnym biznesem w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Autorami opracowań na powyższe tematy są przedstawiciele środowisk akademickich i Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki. Monografię przygotowaliśmy z nadzieją, że zainteresuje osoby przyczyniające się do świadomego i systematycznego uczestnictwa w turystyce i rekreacji, traktowanych jako prozdrowotna potrzeba organizmu na każdym etapie rozwoju oraz jako ekostrategia w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Opublikowane prace mogą być pomocne w dydaktyce ze studentami na kierunku studiów turystyka i rekreacja, którzy przygotowują się do zawodu w branży turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej. (fragment wstępu)