Podręcznik zawiera informacje na temat przodków zwierząt gospodarskich, czasu i miejsca udomowienia oraz geograficznego rozmieszczenia głównych gatunków hodowanych na świecie. Opisano i zilustrowano rasy następujących gatunków: bydło (59 ras), owce (62), konie (35), kozy (25), świnie (16), kury (18 ), indyki (3), gołębie (12), kaczki (8), gęsi (7), króliki (13) oraz odmiany: lisa pospolitego, lisa polarnego, jenota, norki, tchórza hodowlanego, nutrii i szynszyli (łącznie 35 odmian). Rasy pogrupowano w typy użytkowe, których charakterystyka poprzedza opis ras. W wyborze ras kierowano się głównie ich znaczeniem gospodarczym w kraju ojczystym i poza jego granicami. W obecnym wydaniu, wszystkie rozdziały uaktualniono i uzupełniono o nowe istotne informacje. Zmiany te wynikają z: wprowadzenia nowych ras, zmienionego opisu wzorca pokrojowego rasy, zmian nazw ras, ich przynależności do typów użytkowych, uaktualnienia danych o użytkowości. Opisano dwie nowe rasy bydła – polską holsztyńsko-fryzyjską i białogrzbietą, jedną rasę kóz – karpacką oraz dwie rasy owiec – jacob i nolana. Wzbogacono też dokumentację fotograficzną o nowe barwne zdjęcia. Książka jest skierowana przede wszystkim do studentów zootechniki, rolnictwa, biologii i medycyny weterynaryjnej, uczniów i nauczycieli szkół rolniczych, hodowców oraz miłośników zwierząt.