Produkcja pieczarek w Polsce jest ważną i dynamicznie rozwijającą się gałęzią produkcji rolnej. Dostarcza ona surowca dla przetwórstwa, pieczarek świeżych na rynek krajowy i eksport oraz uczestniczy w istotnym zakresie w utylizacji odpadów organicznych pochodzących z produkcji drobiu i zbóż oraz mineralnych w postaci gipsu odpadowego.
Podłoże jest podstawowym surowcem decydującym o plonowaniu i jakości zbieranych pieczarek oraz konkurencyjności tego sektora rolnictwa w danym kraju na rynkach światowych. Inaczej mówiąc jest surowcem strategicznym. Jego wpływ na plonowanie zależy zarówno od jego ilości, jak i jakości.
Począwszy od 1992 roku trwa ciągły, intensywny rozwój tej branży, który obrazuje wzrost produkcji z 50 tyś. ton pieczarek w roku 1991 do ponad 275 tyś. ton w roku 2006, a i w roku 2007 wzrost będzie kontynuowany. W latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku pieczarki były sprzedawane na rynku wewnętrznym i do przetwórstwa produkującego na eksport, a począwszy od początku lat 2000 rozpoczął się dynamiczny rozwój produkcji pieczarek świeżych z przeznaczeniem na sprzedaż poza granice kraju i on obecnie decyduje o koniunkturze w tej branży. Rozwój ten nie byłby możliwy bez rozwoju produkcji podłoża jako podstawowego surowca do ich produkcji, w głównej mierze decydującego o końcowych efektach uprawy.
Podłoże jest podstawowym surowcem decydującym o plonowaniu i jakości zbieranych pieczarek oraz konkurencyjności tego sektora rolnictwa w danym kraju na rynkach światowych. Inaczej mówiąc jest surowcem strategicznym. Jego wpływ na plonowanie zależy zarówno od jego ilości, jak i jakości.
Począwszy od 1992 roku trwa ciągły, intensywny rozwój tej branży, który obrazuje wzrost produkcji z 50 tyś. ton pieczarek w roku 1991 do ponad 275 tyś. ton w roku 2006, a i w roku 2007 wzrost będzie kontynuowany. W latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku pieczarki były sprzedawane na rynku wewnętrznym i do przetwórstwa produkującego na eksport, a począwszy od początku lat 2000 rozpoczął się dynamiczny rozwój produkcji pieczarek świeżych z przeznaczeniem na sprzedaż poza granice kraju i on obecnie decyduje o koniunkturze w tej branży. Rozwój ten nie byłby możliwy bez rozwoju produkcji podłoża jako podstawowego surowca do ich produkcji, w głównej mierze decydującego o końcowych efektach uprawy.