Autor na własnym przykładzie przekonuje nas, że odpowiednio dobierając składniki pożywienia można zwalczyć nadwagę bez niepotrzebnego głodowania, liczenia kalorii, nadmiernych wydatków na specjalną żywność i bez efektu jo-jo. Mało tego, eliminując błędy żywieniowe na tyle wzmocnimy system odpornościowy, że siły samonaprawcze organizmu umożliwią samoistne wyleczenie się z szeregu chorób bez użycia preparatów farmaceutycznych, natomiast zdrowym pozwolą utrzymać w znakomitej formie kondycję fizyczną i psychiczną i zachować ją do późnych lat starości. Książka zawiera wiele cennych uwag i praktycznych przepisów dotyczących zdrowego odżywiania, uwzględniających zmiany pór roku. Ponadto w jej treści zawarta jest wiedza na temat przyczyn powstawania cukrzycy II stopnia, a posiadając ową wiedzę - z łatwością ustrzeżemy się zachorowania na tę ?modną? ostatnio chorobę. Jednakże najwięcej miejsca w książce autor poświęca niepokojącemu zjawisku występującemu obecnie powszechnie i w skali masowej, które związane jest z zakażeniem organizmu grzybem drożdżopodobnym Candida albicans i skutecznej walce z nim.