Podstawy przetwórstwa spożywczego FORMAT-AB

Zygmunt Tomasz Gajowniczek
Podstawy przetwórstwa spożywczego FORMAT-AB
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Podręcznik dla uczniów szkół kształcących w zawodzie technik agrobiznesu
Data wydania: 1998
ISBN: 978-83-86331-06-2, 9788386331062
Wydawnictwo: Format AB
Stron: 404

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Podstawy przetwórstwa spożywczego FORMAT-AB? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

ZY
@zygmuntgajowniczek
2008-11-13

Osada Latowicz nad Świdrem, bardzo dawna, niegdyś miasto znaczne, ludne, starostwo niegrodowe, było osobistym dobrem książąt mazowieckich. Ta prastara, obronna osada mazowiecka, położona w prawobrzeżnej części Ziemi Czerskiej, wzmiankowana była od 1238r. - kiedy to znajdowała się w posiadaniu rodu Powałów - Sasina, następnie biskupa płockiego Giedona i Klemensa. W 1300r. od książąt mazowieckich wieś Latowicz w dożywocie otrzymał Jan z Piekar herbu Półkozic, sędzia Ziemi Czerskiej. Następnie w 1313r. osada była w posiadaniu Krystyna wojewody mazowieckiego. Później znów powróciła w ręce książąt mazowieckich, rezydujących na zamku w Czersku. W 1420r.[20.VII] książę Janusz I Starszy nadał osadzie prawa miejskie Chełmińskie. Potwierdził je i rozszerzył w 1423r.[17.VII]. W XVI wieku Latowicz należał do dóbr królowej Bony, która wzniosła tu, na miejscu dawnej rezydencji książęcej, obronny dwór myśliwski i często przyjeżdżała wraz z całą swoją świtą na lato. Miasto było później w posiadaniu Anny Jagiellonki, a od 1609r. - Konstancji żony Zygmunta III. Obdarzane licznymi swobodami i przywilejami (otrzymało ich łącznie 18) rozwijało się. W 1564r. istniało tu 265 domów miejskich (murowanych) oraz 102 rzemieślników opłacających podatki, między którymi było: 36 piwowarów, l miecznik, 11 kuśnierzy 8 krawców, 8 prasołów, 16 szewców, l kołodziej, 8 kowali, 3 cieśli, 2 kramarzy, 2 rymarzy, l ślusarz, l siodlarz i 3 czapników. Miasto posiadało 64 włóki ziemi (1154,5 ha), brukowane ulice i licz...

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Podstawy przetwórstwa spożywczego FORMAT-AB. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl