W książce zostały omówione wybrane zagadnienia związane z działalnością wytwórczą przedsiębiorstwa. Autorzy zwracają dużą uwagę na praktyczny aspekt przekazywanej wiedzy. Podkreślają wpływ różnych warunków na sposób wykorzystania teoretycznych uogólnień oraz akcentują konieczność dostosowywania ich do konkretnej sytuacji, w jakiej funkcjonuje przedsiębiorstwo. W sposób przystępny i zrozumiały dla osób bez specjalistycznego wykształcenia w publikacji przedstawiono takie zagadnienia, jak: - klasyfikacje procesów produkcyjnych, - struktura produkcyjna jednostek wytwórczych, - organizacja produkcji, - cykl produkcyjny, - przygotowanie produkcji, - jakość produkcji, - gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną, - wybrane aspekty kosztowe decyzji w obszarze produkcji, - planowanie przebiegu produkcji i sterowanie nim. W drugiej części publikacji zostały zamieszczone liczne przykłady i zadania pomagające w zrozumieniu zagadnień poruszonych w części teoretycznej. Książka jest przeznaczona dla studentów kierunku zarządzanie i marketing oraz innych kierunków ekonomicznych.